SGP

De Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) is opgericht in 1918 en de oudste politieke partij in de Tweede Kamer. De SGP baseert haar standpunten op de Bijbel. De partij heeft nog nooit deel uitgemaakt van de regering. Sinds 1925 is de SGP met 2 of 3 zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Op dit moment bestaat de fractie uit 3 leden. Het aantal mensen dat lid is van de SGP stijgt: in 2000 telde de partij 25.000 leden en in 2016 bijna 30.000. Kees van der Staaij is partijleider en Maarten van Leeuwen is partijvoorzitter.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 3 zetels

Terug

De verkiezingsprogrammacommissie

Ook over de samenstelling van de verkiezingsprogramma-commissie van de SGP is er niet veel bekend, behalve dat Maarten van Leeuwen, partijvoorzitter SGP a.i., en Johan van Berkum, directeur SGP-partijbureau en hoofd communicatie, actief betrokken zullen zijn.

Totaal aantal stemmen op de SGP: 218.950
Percentage: 2,1%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 3

Na een stemming over mogelijk ingediende amendementen, zal het verkiezingsprogramma worden vastgesteld tijdens het congres op 16 januari 2021. Verder heeft de SGP nog niet niks bekend gemaakt over deze planning.

Het partijbestuur van de SGP heeft laten weten dat ideeën en vragen ten behoeve van het verkiezingsprogramma in het eerste kwartaal (januari t/m maart) van 2020 kunnen worden ingestoken. Verder is er niet veel bekend over het proces.

Kees van der Staaij was de lijsttrekker van de SGP bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017. Hij werd door het partijbestuur voorgedragen. Ook bij de aankomende verkiezingen zal hij deze functie vervullen. Op zaterdag 5 september werd Van der Staaij tijdens het digitaal partijcongres opnieuw benoemd tot lijsttrekker.

Kees van der Staaij
Kees van der Staaij is geboren op 12 september 1968 in Vlaardingen. Hij heeft rechten gestuurd aan de Universiteit Leiden. Zijn loopbaan startte bij de Raad van State. Hier heeft hij als jurist verschillende functies bekleed. Sinds 1998 maakt Kees van der Staaij deel uit van de Tweede Kamer. Sinds 2010 leidt hij de SGP-fractie.

Alle SGP-Kamerleden:

NaamVorige functieProvincieWoonplaatsAantal voorkeursstemmen
Kees van der StaaijLid Tweede Kamer, fractievoorzitterZuid-HollandBenthuizen196.205
Elbert DijkgraafLid Tweede KamerZuid-HollandZevenhuizen13.573
Roelof BisschopLid Tweede KamerUtrechtVeenendaal1.570

Volg SGP op sociale media:

facebook-color twitter-color