PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is in 2006 opgericht door Geert Wilders, nadat hij zich in 2004 afsplitste van de VVD. De partij is lastig te definiëren omdat het zowel conservatieve, liberale, links en rechte opvattingen uitdraagt. De PVV heeft nooit deelgenomen aan een regering, maar was wel de gedoogpartner van het kabinet Rutte-I (2010-2012). De minderheidsregering van Rutte-I  bestond uit de VVD en het CDA. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 20 zetels, 5 meer dan bij de verkiezingen in 2012. De  interne structuur van de PVV verschilt substantieel van de andere politieke partijen in Nederland. Zo is het niet mogelijk om lid te worden van de PVV en kent de PVV geen voorzitter. De partijleider van de PVV is Geert Wilders.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 20 zetels

Terug

De Partij voor de Vrijheid heeft nog niks bekend gemaakt over deze samenstelling.

Totaal aantal stemmen op de PVV in 2017: 1.372.941
Percentage: 13,1%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 20

Op 9 januari 2021 heeft de PVV het verkiezingsprogramma 2021-2025 bekendgemaakt. Het partijprogramma ‘Het gaat om u’ kunt u raadplegen via deze link.

Geert Wilders is de lijsttrekker voor de PVV bij de Tweede Kamerverkiezing in 2021. De PVV heeft sinds haar oprichting in 2006 geen andere lijsttrekker gekend.

Geert Wilders
Geert Wilders is geboren op 6 september 1963 in Venlo.  Na zijn middelbare school heeft Geert Wilders in Amsterdam een opleiding bij Stichting Opleiding Sociale Verzekeringen gevolgd. Voordat Wilders aan zijn politieke loopbaan begon, heeft hij een aantal deelcertificaten Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit behaald en gewerkt bij de Ziekenfondsraad en Sociale Verzekeringsraad.

Sinds 1990 werkt Geert Wilders op het Binnenhof. Hij startte als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD en werd in 1998 beëdigd als VVD-Tweede Kamerlid. In september 2004 verliet Wilders de VVD-fractie na meningsverschillen en ging hij verder in de Tweede Kamer als Groep Wilders. In 2006 deed Geert Wilders mee namens de PVV aan de verkiezingen en keerde hij terug in het parlement als PVV-fractievoorzitter.

Zodra de kandidatenlijst bekend is zal deze hier worden gepubliceerd.

Volg PVV op sociale media:

facebook-color twitter-color