DENK

De politieke beweging DENK is op 9 februari 2015 opgericht door de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. In 2014 scheidden zij zich af van de Kamerfractie van de Partij van de Arbeid (PvdA) en namen hun zetels mee. Namens de Groep Kuzu/Öztürk nemen zij zitting in de kamer. De beweging DENK stelt dat er een onbalans is ontstaan in de politiek door de verruwing, verharding en verrechtsing. In de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed DENK voor het eerst mee als politieke groepering. Selçuk Öztürk is de voorzitter van de partij en Tunahan Kuzu de fractievoorzitter.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 3 zetels

Terug

Totaal aantal stemmen op DENK: 216.147
Percentage: 2,1%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 3

Tunahan KuzuOp 20 maart 2016 maakte DENK destijds via een Youtube-video bekend dat huidig fractievoorzitter van de Groep Kuzu/Öztürk, Tunahan Kuzu, lijsttrekker zal zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Tunahan Kuzu
Kuzu studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en is sinds 2008 politiek actief. Na een termijn van vier jaar in de gemeenteraad van Rotterdam, namens de PvdA, werd Kuzu in 2012 lid van de Tweede Kamer namens dezelfde partij. Op 13 november 2014 stapte Kuzu uit de fractie, nadat hij aangaf niet bereid te zijn in te stemmen met de mening van de PvdA-fractie aangaande het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher. Gezamenlijk met Selçuk Öztürk richtte Kuzu de Politieke Groep Kuzu/Öztürk op, welk in 2015 officieus overging in de politieke beweging DENK. Tot de verkiezingen zitten de politici nog officieel in de Kamer namens de Groep Kuzu/Öztürk.

 

Alle DENK-Kamerleden:

NaamVorige functieProvincieWoonplaatsAantal voorkeursstemmen
Tunahan KuzuLid Tweede Kamer namens Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ)Zuid-HollandRotterdam129.025
Farid AzarkanVoormalig voorzitter Samenwerkingsverband Marokkaanse NederlandersGelderlandCulemborg61.876
Selςuk ÖztürkLid Tweede Kamer namens Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ)LimburgRoermond10.367

Volg DENK op sociale media:

facebook-color twitter-color