CDA

Het CDA, voluit het Christen-Democratisch Appèl, is ontstaan in 1980 uit een fusie van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de Christelijk Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP). Tot augustus 1994 heeft het CDA altijd deel uitgemaakt van de regering. De kabinetten Kok I en II hebben hier verandering in gebracht. Tijdens de kabinetten Balkenende I, II, III en IV en Rutte I was het CDA weer van de (kabinets)partij. Het CDA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 19 zetels, 6 zetels meer dan in 2012. Voor CDA-begrippen alsnog een klein aantal. Zo telde de CDA-fractie in de jaren tachtig en begin jaren negentig ongeveer 50 zetels. In de loop van de jaren negentig schommelde het zetelaantal rond de 30 om vanaf begin 2000 op te klimmen naar pakweg 40. Met ruim 50.000 leden is het CDA wel nog altijd ’s lands grootste politieke partij qua ledenaantal. Sinds 2011 is Rutger Ploum partijvoorzitter. Wopke Hoekstra is de lijsttrekker van de partij.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 19 zetels

Terug

De verkiezingsprogrammacommissie

Functie binnen commissieNaamOverige informatie
VoorzitterBen KnapenFractievoorzitter Eerste Kamer
Hanke Bruins SlotGedeputeerde Provincie Utrecht
Cecile HeemelsPartner bij Ernst & Young
Marianne Hirsch Ballin Hoogleraar Straf- en strafprocesrecht VU Amsterdam
Sywert van LiendenOpiniemaker
Pieter OmtzigtLid Tweede Kamer
Hein Schumacher CEO Friesland Campina
Carel StolkerRector magnificus Universiteit Leiden
Eline VedderBoerin en Statenlid
Adviseurs:Pieter Jan Dijkman Directeur Wetenschappelijk Instituut
Pieter HeermaFractievoorzitter Tweede Kamer
Esther de LangeDelegatieleider Europa
Rutger PloumPartijvoorzitter
Richard van ZwolVoorzitter Wetenschappelijk Instituut

Totaal aantal stemmen op de CDA in 2017: 1.301.796
Percentage: 12,4%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 19

Het verkiezingsprogramma ‘Zorg voor elkaar’ kunt u vinden via deze link.

Wopke Hoekstra

Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond sloot Wopke Hoekstra zich in 2007 aan bij het CDA. Als redacteur voor het CDA-magazine kon hij zijn passie voor schrijven combineren met zijn inzet voor de partij. Al snel werd Hoekstra ook actief voor de Eduardo Frei Stichting, een stichting van het CDA voor internationale solidariteit en ondersteuning van nieuwe democratieën, als penningmeester. Van 2009 tot 2011 was Hoekstra Bestuurslid in Amsterdam namens het CDA. Ook schreef hij in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 het provinciale verkiezingsprogramma.

In 2011 werd Hoekstra Eerste Kamerlid. Hij kwam als jongste senator binnen en al snel werd hij actief in de commissies Financiën, SZW, J&V, BDO (Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking). In de tweede periode was Hoekstra daarnaast ook vicefractievoorzitter. Naast de activiteiten voor het CDA was hij ook werkzaam bij McKinsey. Ook was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum, bestuurslid van de stichting Vrienden van het Hubrecht en ambassadeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Van 2016 tot 2017 was Hoekstra Programmaleider landelijk verkiezingsprogramma. Binnen het kabinet-Rutte III is hij vanaf 2017 Minister van Financiën.

Op 11 december maakte het CDA bekend dat Hoekstra de nieuwe lijsttrekker wordt van het CDA. Na het vertrek van Hugo de Jonge geldt hij binnen de partij als droomkandidaat en dé man die de hegemonie van de VVD kan doorbreken.

Hoekstra en zijn vrouw Liselot hebben samen vier kinderen en wonen in Bussum.

Volg CDA op sociale media:

facebook-color twitter-color instagram-color