Artikel 1

BIJ1 is ontstaan uit de partij Artikel 1, die in december 2016 werd opgericht door Sylvana Simons en Ian van der Kooye. Afgedwongen in een rechtszaak aangespannen door de Stichting Expertisecentrum Discriminatie, houder van het woordmerk “ARTIKEL 1”, moest de partij van naam veranderen. De politieke partij wil zich richten op maatschappelijke kwesties als armoedebestrijding, racisme, discriminatie, onderwijs, gender-ongelijkheid, emancipatie en zorg. BIJ1 streeft daarbij naar gelijkheid en gelijkwaardigheid in wet, beleid en in de praktijk. De partij heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 één zetel in de Amsterdamse gemeenteraad weten te veroveren.

Terug

Zodra de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag heeft vastgesteld, zal hier de uitslag voor BIJ1 worden opgenomen.

Het definitieve verkiezingsprogramma is 33 pagina’s lang en is onderverdeeld in 15 hoofdstukken.

Sylvana Simons
Sylvana Simons (Paramaribo, 31 januari 1971) is de oprichter en lijsttrekker van Bij1. Zij begon haar carrière als danser bij verschillende dansgezelschappen en stapte in 1995 over naar de televisiewereld. Ze ging werken voor jongerenzender TMF en presenteerde haar eigen programma ‘Sylvana’s Soul’ waarin ze wereldsterren als Mariah Carey en Beyoncé interviewde. In 1999 verhuisde ze naar SBS en maakte daar spraakmakende programma’s als ‘De Bus’ en ‘Sexquiz on the Beach’. In 2000 vertrok Sylvana naar RTL waar ze werkte voor programma’s als ‘RTL Live’, ‘De TV Makelaar’ en ‘Dancing With The Stars’.

Hierna was ze regelmatig als tafeldame te vinden bij ‘De Wereld Draait Door’. Op 18 mei 2016 maakte Simons bekend zich bij de politieke partij DENK aan te sluiten die op dat moment onder de naam Groep Kuzu/Özturk in de Kamer zat. Op 24 december 2016 maakte Sylvana Simons bekend dat zij uit de partij stapte waarna ze destijds Artikel 1, de voorloper van BIJ1, oprichtte.

De kandidatenlijst van BIJ1 werd op 16 januari 2017 gepresenteerd.

PositieNaamOverige informatie
1Sylvana SimonsLijsttrekker, televisiepresentatrice
2Fatima Faïd
3Brigitte Sins
4Adil Akhechaa
5Jens van Tricht
6Ian van der Kooye
7Phyllis Döll-Osei Ameyaw
8Simone van Saarloos
9Olave Basabose
10Martijn Dekker
11Juanita Hernández González
12Robert Witte
13Gert-Jan van de Vaate
14Marianella Leito
15Jasper van der Veen
16Annemieke Bakker
17Anne-Ruth Wertheim
18Glenn Helberg
19Gloria Wekker
20Anja Meulenbelt

Volg BIJ1 op social media:

facebook-colortwitter-color