Agenda

 • za
  14
  jan
  2017

  Partijcongres SGP

  SGP
 • za
  14
  jan
  2017

  Partijcongres SP

  SP

  Op het partijcongres van de SP wordt de definitieve kandidatenlijst bekend gemaakt en worden eventuele amendementen m.b.t. het verkiezingsprogramma in stemming gebracht.

 • za
  14
  jan
  2017

  Verkiezingscongres CDA

  Barneveld
  CDA

  Op zaterdag 14 januari vindt het CDA-verkiezingscongres plaats in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Tijdens dit congres wordt gesproken over het concept-verkiezingsprogramma.

  In het ochtendprogramma van de dag wordt in vier parallelle sessies gesproken over de ingediende amendementen op het verkiezingsprogramma. Vervolgens vindt 's middags het plenaire deel plaats.

  Vind hier de stukken en logistieke informatie voor het congres.

 • za
  14
  jan
  2017
  zo
  15
  jan
  2017

  Partijcongres PvdA

  PvdA

  Op het partijcongres van de PvdA op 14 en 15 januari wordt het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Lees de stukken hier.

 • za
  21
  jan
  2017

  Algemene Vergadering 50PLUS

  50Plus

  Op zaterdag 21 januari wordt, tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS, de kandidatenlijst officieel vastgesteld. Hieraan voorafgaand zal het partijbestuur op zaterdag 10 december de concept kandidatenlijst van 50PLUS bekend maken.

 • za
  28
  jan
  2017

  Partijcongres D66

  Nieuwegein
  D66

  Op zaterdag 28 januari vindt het laatste D66-congres plaats voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens het congres is er een onderdeel 'OP WEG NAAR 15 MAART', waar kandidaat-Kamerleden en lokale campaginers in gesprek gaan met de aanwezige leden. Ook zal campagneleider Sjoerd Sjoerdsma een toespraak houden. Lees hier meer over het programma.

 • ma
  30
  jan
  2017

  Dag van kandidaatstelling

  Algemeen

  Op de dag van kandidaatstelling dienen politieke partijen hun definitieve stukken in te dienen bij de Kiesraad voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Het inleveren van de kandidatenlijsten moet tussen 09.00 en 17.00 uur gebeuren.

  Alle partijen
  De in te dienen stukken beslaan de kandidatenlijst, een instemmingsverklaring van elke kandidaat op de lijst, een kopie van het legitimatiebewijs van elke kandidaat en een machtiging voor partijaanduiding op de lijst.

  Nieuwe partijen
  Partijen die niet eerder mee hebben gedaan aan verkiezingen, danwel geen zetel hebben behaald bij de vorige verkiezingen dienen tevens ondersteuningsverklaringen en een bewijs van betaling van de waarborgsom in te leveren.

  Voorinleveren
  Het is mogelijk voor politieke partijen om hun stukken al eerder dan de dag van kandidaatstelling te laten controleren door het centraal stembureau. Dit wordt voorinlevering genoemd. Het blijft echter verplicht om op de dag van kandidaatstelling alle stukken (nogmaals) te overleggen met het centraal stembureau.

 • vr
  03
  feb
  2017

  Openbare zitting Kiesraad inzake vaststellen kandidatenlijsten

  16:00 uurTweede Kamer
  Algemeen

  Vrijdag 3 februari beslist de Kiesraad in een openbare zitting in de Tweede Kamer over de geldigheid van de aangeleverde kandidatenlijsten en partijnamen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

  De zitting vindt om 16.00 uur plaats in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer en is hier te volgen.

 • wo
  08
  feb
  2017

  Noordelijk lijsttrekkersdebat

  Provinciehuis, Groningen
  Algemeen

  Op woensdag 8 februari organiseert het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SSN), op initiatief van commissaris van de Koning Jacques Tichelaar, een lijsttrekkersdebat over landelijke en regionale thema's. Aanwezig zijn: Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Namens de VVD neemt fractieleider Halbe Zijlstra de honneurs waar.

  Het debat wordt geleid door Ferry Mingelen en zal live worden uitgezonden door RTV Noord.

 • ma
  13
  feb
  2017

  Verkiezingsdebat: 'De Student Kiest’

  Aula, TU Delft
  Algemeen

  Op maandag 13 februari organiseren de landelijke studentenbonden, studentenverenigingen, hogescholen en universiteiten gezamenlijk een lijsttrekkersdebat over hoger onderwijs.

  Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: gelijke onderwijskansen, aansluiting op de arbeidsmarkt, het sociaal leenstelsel, studentenhuisvesting en de onderwijskwaliteit.

  Het is (nog) onbekend wie het debat leidt en welke kandidaten zullen deelnemen.

 • do
  16
  feb
  2017

  Verkiezingsdebat Stedennetwerk G32

  VNG Gebouw, Den Haag
  Algemeen, Debat

  Op 16 februari 2017 organiseert Stedennetwerk G32 een verkiezingsdebat met het hoofdthema: Groeikracht voor stedelijke regio's. Kandidaat-kamerleden van acht politieke partijen gaan, onder leiding van Frénk van der Linden, met elkaar in debat. Alle bestuurders van de G32 zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

   

 • vr
  17
  feb
  2017

  Christelijk Verkiezingsdebat

  19.30 uurStadsgehoorzaal, Kampen
  CDA, ChristenUnie, SGP

  Op vrijdag 17 februari organiseren de politieke jongerenorganisaties CDJA, PerspectieF en SGP Jongeren het Christelijk Verkiezingsdebat. Deelnemers van dit debat zijn Pieter Omtzigt (CDA), Gert Jan Segers (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP).

  Meer informatie.

 • ma
  20
  feb
  2017

  Het Grote Zorgdebat 2017: Zorg voor de toekomst

  NBC Congrescentrum, Nieuwegein
  Algemeen, Debat

  Op maandag 20 februari 2017 organiseren verschillende organisaties Het Grote Zorgdebat. Tijdens dit debat worden kandidaat-Kamerleden voor scherpe keuzes gesteld. Het Grote Zorgdebat is vrij toegankelijk en gratis voor iedereen die zich betrokken voelt bij de gezondheidszorg in Nederland.

  Het Grote Zorgdebat wordt georganiseerd door verschillende organisaties: ActiZ, ANBO, Federatie Medisch Specialisten, GGD-GHOR Nederland, GGZ Nederland, Ieder(in), KBO-PCOB, KNGF, KNMG, KNMP, KNMT, KNOV, LAD, LHV, LPGGZ, NFU, NVM Mondhygiënisten, NVVP, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland, SGF, VGN, Voedingscentrum, V&VN, Zorgverzekeraars Nederland.

 • vr
  24
  feb
  2017

  Radio 1-verkiezingsdebat

  Algemeen

  Op vrijdag 24 februari organiseert het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co een live lijsttrekkersdebat vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De lijsttrekkers van de negen grotere partijen zijn uitgenodigd, welk in formaties van drie deelnemers met elkaar zullen debatteren.

  De uitzending vindt plaats van 16.30 uur tot 18.00 uur en wordt gepresenteerd door Lara Rense en Joost Vullings.

 • zo
  26
  feb
  2017

  WNL Op Zondag: Het vrouwendebat

  09:30
  Debat, TV

  Op zondag 26 februari organiseert omroep WNL een live verkiezingsdebat met vrouwelijke toppolitici. Presentator Rick Nieman zal het debat leiden dat gaat over onder meer veiligheid, zorg en de stand van het land.

  De kandidaten die hebben toegezegd zijn Jeanine Hennis (VVD), Fleur Agema (PVV), Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA). Zij zijn allen nummer 2 op hun kieslijst. De omroep rekent nog op meer kandidaten.

 • ma
  27
  feb
  2017

  DWDD: Het Lagerhuis 2

  19:00Westergasterrein, Amsterdam
  Debat, TV

  De VARA heeft De Wereld Draait Door: Het Lagerhuis weer nieuw leven in geblazen. In vier afleveringen gaan politieke kopstukken met elkaar in debat. In deze tweede uitzending staan Sylvana Simons (Art1kel) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) tegenover elkaar. Dit debat is te zien op NPO1 van 19:00-20:00.

 • vr
  03
  mrt
  2017

  Verkiezingsdebat Defensie en Buitenlandse Zaken

  Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
  Algemeen, CDA, D66, Debat, PvdA, SGP, SP, VVD

  Op vrijdag 3 maart organiseert de Atlantische Commissie i.s.m. de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) en de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV) een verkiezingsdebat over Defensie en Buitenlandse Zaken. Kandidaat-Kamerleden Salima Belhaj (D66), Han ten Broeke (VVD), Elbert Dijkgraaf (SGP), Angelien Eijsink (PvdA), Raymond Knops (CDA) en Renske Leijten (SP) zullen met elkaar in discussie gaan over verschillende actuele onderwerpen op het gebied van (inter)nationale vrede en veiligheid, bijvoorbeeld de rol van Nederland in de NAVO en de EU.

   

 • zo
  05
  mrt
  2017

  Face it! Verkiezingsdebat

  14:30Museumcafé Joods Historisch Museum, Amsterdam
  Debat, PvdA, SP, VVD

  Op zondag 5 maart organiseren het Joods Cultureel Kwartier (JCK) en ProDemos het verkiezingsdebat Face it!. Onder leiding van Tarik Yousif gaan zes (kandidaat-)Kamerleden met elkaar in debat: Amma Assante (PvdA), Dilan Yesilgöz (VVD), Sebastiaan den Bak (CDA), Diederik Olders (SP), Glenn Helberg (Artikel 1) en Yernaz Ramautarsing (Forum voor Democratie).

  Meer informatie.

 • ma
  06
  mrt
  2017

  Verkiezingsdebat AJK & LTO Gelderse Vallei Ede

  19:30Plantion, Ede
  CDA, ChristenUnie, PvdA, SGP, VVD

  AJK & LTO Gelderse Vallei organiseren een verkiezingsdebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Thema’s als dierenwelzijn, mestbeleid, gezonde leefomgeving en duurzaamheid komen aan bod.

  Aanwezige politici: Helma Lodders (VVD), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Jaco Geurts (CDA), Anna-Lena Hedin-Penninx (PvdA) en Elbert Dijkgraaf (SGP).

 • di
  07
  mrt
  2017

  Christelijk verkiezingsdebat

  02:00Driestar Hogeschool, Gouda
  CDA, ChristenUnie, SGP

  Op dinsdag 7 maart 2017 organiseert Driestar Hogeschool het christelijk verkiezingsdebat met Kees van der Staaij (SGP), Carola Schouten (ChristenUnie) en Chris van Dam (CDA). De bijeenkomst staat onder leiding van Riekelt Pasterkamp.

  Tijdens het lunchdebat (12.30 tot 13.30 uur) zullen de politici rechtstreeks met elkaar het duel aangaan over actuele thema’s die christelijke kiezers raken. Historicus drs. Ton van der Schans analyseert de verkiezingsprogramma’s van de drie partijen.

 • di
  07
  mrt
  2017

  Verkiezingsdebat De Toekomst van het Landelijk Gebied

  16.00 uurRabobank kantoor, Den Haag
  Debat

  Op dinsdag 7 maart organiseren LTO Nederland, LandschappenNL en Natuurmonumenten in samenwerking met VNO-NCW, MKB-Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit het 'Nationale Verkiezingsdebat over De Toekomst van het Landelijk Gebied'.

  Meer informatie.

 • di
  07
  mrt
  2017

  Concrete Blossom Verkiezingsdebat

  18:00Arminius, Rotterdam
  ChristenUnie, D66, PvdA

  Het Concrete Blossom Verkiezingsdebat wordt georganiseerd door Studio Narrative, Arminius Rotterdam, De Correspondent en Stichting Democratie en Media. Onder leiding van Malique Mohamud gaan kandidaat-kamerleden met elkaar in debat over xenofobie en institutioneel racisme.

  Aanwezige politici: Sylvana Simons (Artikel 1), Don Ceder (ChristenUnie), Amma Assante (PvdA) en Mpanzu Bamenga (D66).

 • wo
  08
  mrt
  2017

  Achterhoeks Verkiezingsdebat

  20:00ICER, Ulft
  CDA, PvdA, VVD

  De Regio Achterhoek organiseert op 8 maart het Achterhoeks Verkiezingsdebat. Er zijn drie hoofdthema's: leefbaarheid, mobiliteit en smart industry. Nieuwslezer Joost Jonker vormt samen met journalist Aize Bouma het presentatieduo.

  Aanwezige politici: Sharon Dijksma (PvdA), Han ten Broeke (VVD) en Pieter Omzigt (CDA).

 • do
  09
  mrt
  2017

  Nationaal Energiedebat

  Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
  Debat

  Op 9 maart vindt het Nationaal Energiedebat plaats.  Zes kandidaat-Kamerleden zullen met experts in gesprek gaan over de volgende thema's: innovatie en draagvlak, centraal-decentraal beleid en financiering. Later op de avond zullen de kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat gaan met als hoofdvraag: “Op welke manier gaat jullie partij bij regeringsdeelname de klimaatdoelstellingen van Parijs halen?”

  De avond staat onder leiding van milieu- en energiedeskundige Jan Paul van Soest.

 • vr
  10
  mrt
  2017

  Het Nationale Islamdebat

  Essalammoskee, Rotterdam

  Op vrijdag 10 maart wordt het eerste Nationale Islamdebat gehouden in de Essalammoskee in Rotterdam. De organisatie, bestaande uit Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en financieel ondersteund door Stichting Democratie en Media, heeft de tien grootste fracties uit de Tweede Kamer hiervoor uitgenodigd.

  Het debat zal gaan over de rol en plaats van de ongeveer 900.000 moslims in Nederland. De aanwezigen zullen op prikkelende stellingen over integratie, immigratie en identiteit reageren onder leiding van de voormalige jongerenimam van Amsterdam-Slotervaart, Yassin Elforkani.

  Het is nog niet bekend welke politici zullen deelnemen, al heeft Geert Wilders via Twitter laten weten dat hij in ieder geval niet aanwezig is.

 • vr
  10
  mrt
  2017

  EenVandaag-debat

  Studio EenVandaag, Hilversum
  PvdA, SP

  Op vrijdag 10 maart vindt het EenVandaag-debat tussen Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) plaats. De lijsttrekkers zullen 1 op 1 met elkaar in debat gaan.

  Onder leiding van presentator Pieter Jan Hagens debatteren de heren vanuit de EenVandaag-studio.

 • za
  11
  mrt
  2017

  NOS Jeugdjournaal Verkiezingen

  19.00 uur
  TV

  Op zaterdag 11 maart organiseert het NOS Jeugdjournaal een 'politieke spelletjesavond' met de lijsttrekkers van de zes grotere partijen in de Tweede Kamer. Aan de hand van gezelschapsspellen en vragen over politieke onderwerpen worden de lijsttrekkers getest.

  De uitzending is te bekijken van 19.00 uur tot 19.55 uur op NPO Zapp en wordt gepresenteerd door Siham Raijoul en Joris Marseille.

 • zo
  12
  mrt
  2017

  'Zes runners up drie dagen voor de verkiezingen'

  15:00 uurRode Hoed, Amsterdam
  CDA, D66, Debat, PvdA, PVV, SP, VVD

  Op zondag 12 maart organiseren de Volkskrant en de Rode Hoed gezamenlijk de bijeenkomst 'Zes runners up drie dagen voor de verkiezingen'. Onder leiding van Remco Meijer en Martin Sommer zullen de nummers twee van de kandidatenlijsten van de VVD (Jeanine Hennis-Plasschaert), PvdA (Khadija Arib), SP (Renske Leijten), CDA (Mona Keijzer), PVV (Fleur Agema) en D66 (Stientje van Veldhoven) geïnterviewd worden en met elkaar in debat gaan.

  Meer informatie

 • ma
  13
  mrt
  2017

  Verkiezingsdebat EenVandaag

  Algemeen, PVV, VVD

  Op maandag 13 maart vindt het EenVandaag-debat plaats tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders. De twee kandidaten zullen met elkaar 1 op 1 in debat gaan.

  Afgelopen oktober maakte PVV-leider Geert Wilders bekend samen met VVD-voorman Mark Rutte deel te nemen aan het debat. Dit werd op 25 januari bevestigd door EenVandaag-journalist Gijs Rademaker.

 • ma
  13
  mrt
  2017

  DWDD: Het Lagerhuis 4

  19:00Westergasterrein, Amsterdam
  D66, SP, TV

  De VARA heeft De Wereld Draait Door: Het Lagerhuis weer nieuw leven in geblazen. In vier afleveringen gaan politieke kopstukken met elkaar in debat. In deze laatste uitzending staan Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) tegenover elkaar. Dit debat is te zien op NPO1 van 19:00-20:00.

 • di
  14
  mrt
  2017

  NOS-slotdebat

  20.30 uur
  Algemeen, TV

  Op dinsdag 14 maart - een dag voor de verkiezingsdag - vindt het NOS-slotdebat plaats. Rob Trip leidt het debat met lijsttrekkers van de 14 grootste partijen.

  Het debat vindt plaats van 20.30 uur tot 22.00 uur en is te volgen op NPO 1.

  De deelnemers worden bepaald o.b.v. de resultaten van de Peilingwijzer van 1 februari en van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. De zes kleinere partijen debatteren in drietallen. De lijsttrekkers van de acht grotere partijen gaan 1-op-1 met elkaar in discussie. De indeling hiervan wordt door een loting bepaald. Die is op 2 februari om 11.00 uur live te volgen bij de NOS via Facebook en themakanaal NPO Nieuws.

 • wo
  15
  mrt
  2017

  Dag van stemming Tweede Kamer

  Algemeen

  Op 15 maart 2017 vinden de verkiezingen van de Tweede Kamer plaats.

  Zie ons Facebook-event voor alle actualiteiten rondom de dag van stemming.

 • do
  16
  mrt
  2017

  Campagneleidersdebat

  19:00Nieuwspoort, Den Haag
  Debat

  Traditiegetrouw organiseert Stichting Machiavelli de ochtend na de verkiezingen het campagneleidersdebat.

  Aan het debat wordt deelgenomen door de campagneleiders van de grotere partijen tijdens deze verkiezingen. Zij zullen ingaan op de hoogte- en dieptepunten tijdens de campagne. Welke doelstellingen hadden de campagneteams? Hoe wilden zij deze realiseren en in hoeverre is dat ook geslaagd? En waren er game changers in de campagne?

  Op al deze vragen zal uitvoerig worden ingegaan onder leiding van Wilco Boom (parlementair verslaggevers van de NOS).

 • ma
  20
  mrt
  2017

  Officiële bekendmaking verkiezingsuitslag

  Algemeen

  Het is gebruikelijk, maar niet verplicht, dat de Kiesraad op de maandag na de dag van stemming de officiële verkiezingsuitslag bekend maakt.