RTL-verkiezingsdebat gaat door

RTL-verkiezingsdebat gaat door

Het verkiezingsdebat van RTL Nieuws zal toch plaats vinden. Zonder de VVD en PVV, maar met de lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Volledig artikel

RTL-verkiezingsdebat gaat door

Verklaring RTL Nieuws

RTL komt kiezer tegemoet met RTL Rode Hoed Debat

RTL heeft besloten om op zondag 26 februari het ‘RTL Rode Hoed Debat’ te organiseren in Amsterdam met de lijsttrekkers van de vijf volgende partijen: CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. Onder leiding van Frits Wester gaan de lijsttrekkers vanaf 21.00 uur bij RTL 4 in debat over hun opvattingen, verschillen, leiderschap en de toekomst van Nederland. RTL geeft hiermee gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv.

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: “We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd.”

RTL heeft – na het afhaken van PVV en VVD voor het Premiersdebat – deze keer gekozen voor de grootste vijf partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD. CDA, D66 en GroenLinks liggen daarbij op kop. De verschillen met SP en PvdA zijn in de laatste Peilingwijzer zeer gering.

Sluiten

Interview met Geert Wilders bij WNL

Interview met Geert Wilders bij WNL

PVV-lijsttrekker Geert Wilders heeft afgelopen weekend een groot interview gegeven bij het ochtendprogramma WNL op Zondag. Onderwerpen als social media, de islamisering en het uitsluiten van de PVV door andere partijen kwamen ter sprake.

Volledig artikel

Interview met Geert Wilders bij WNL

Journalist Rick Nieman begon het interview met het feliciteren van de PVV-voorman voor de tweet met de gefotoshopte foto van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold die twee dagen lang de media domineerde. Al snel ging het interview over de betekenis van de PVV-slogan ‘Nederland weer van ons’ en hoe Wilders daar handen en voeten aan wil geven. Zo maakte de PVV-lijsttrekker een vergelijking tussen hoe wordt omgegaan met het in Nederland verboden boek Mein Kampf en het koranverbod dat hij wil implementeren. “Wij gaan het boek niet uit de huizen van mensen halen.” Bovendien is Wilders zich er ook van bewust dat het beoogde koranverbod symbolisch is, omdat het online nog steeds kan worden aangeschaft.

Wilders gelooft de intentie van VVD-lijsttrekker Mark Rutte om niet met de PVV te willen regeren, maar hij gelooft ook dat de VVD met de PVV gaat samenwerken als de PVV heel groot wordt.  “Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen kiezers opzij,” aldus Wilders.

Ook het PVV-verkiezingsprogramma dat op één A4 past, was onderwerp van gesprek. Wat de PVV-lijsttrekker betreft, had het programma ‘ook op een postzegel gekund’. Het geeft volgens hem een visie weer. Wilders: “Ik ga Nederland niets beloven, op één ding na. Dat we Nederland weer van ons maken.”

Sluiten
Premiersdebat

Geen confrontatie: premiersdebat afgeblazen

Geen confrontatie: premiersdebat afgeblazen

Gisteren maakte RTL Nieuws bekend dat de PVV en de VVD zich hebben teruggetrokken en dat daarom het premiersdebat niet doorgaat. VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders vinden dat RTL zich niet aan de afspraken heeft gehouden door meer dan vier partijen uit te nodigen.

Volledig artikel

Geen confrontatie: premiersdebat afgeblazen

RTL nodigde dit jaar vijf partijen uit in plaats van de verwachte vier partijen. De reden hiervoor was dat de verschillen tussen de derde, vierde en vijfde partij te klein waren om maar vier partijen uit te nodigen. De lijsttrekkers van het CDA, D66 en GroenLinks gingen graag op de uitnodiging in, maar het mocht niet baten: het premiersdebat is afgelast.

Sluiten
De Tweede Kelder

Ziggo lanceert politiek jongerenprogramma

Ziggo lanceert politiek jongerenprogramma

In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen is Ziggo een nieuw politiek jongerenprogramma gestart. Het programma, “De Tweede Kelder”, wordt volledig gemaakt door en voor jongeren en de studio is – letterlijk – gevestigd in de kelders van het Binnenhof. Ziggo geeft dertig jongeren de kans om – in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen – een tv-programma te ontwikkelen om jongeren en de politiek dichter bij elkaar te brengen.

Volledig artikel

Ziggo lanceert politiek jongerenprogramma

Volg De Tweede Kelder via hun Facebook.

Lees meer over (televisie)programma’s over de verkiezingen in ons nieuwsdossier.

Sluiten
verkiezingsdebatten

De rol van verkiezingsdebatten

De rol van verkiezingsdebatten

Vorige week liet PVV-leider Geert Wilders via Twitter weten in maart deel te zullen nemen aan een één-op-één televisiedebat met VVD-voorman Mark Rutte, onder leiding van EenVandaag. Het programma liet zelf weten op 13 maart 2017 een debat te organiseren met de lijsttrekkers van de grootste twee partijen, zo schrijft BNR.

Volledig artikel

De rol van verkiezingsdebatten

Verschillende media hebben plannen voor debatten, maar bepalen de debatterende kandidaten op een later tijdstip, afhankelijk van de peilingen.

Foto: Bapti

Sluiten
correspondents dinner

Tweede Correspondents’ Dinner staat in de wacht

Tweede Correspondents’ Dinner staat in de wacht

Het Tweede Correspondents’ Dinner zal volgend jaar pas na de verkiezingen plaatsvinden. De Volkskrant meldt dat omroep NTR met de Rijksvoorlichtingsdienst heeft afgesproken om pas na de verkiezingen van 15 maart het evenement te organiseren zodat de schijn van beïnvloeding van de verkiezingscampagne wordt vermeden.

Volledig artikel

Tweede Correspondents’ Dinner staat in de wacht

Het Correspondents’ Dinner komt oorspronkelijk uit Amerika. Sinds 1920 vindt jaarlijks het Amerikaanse White House Correspondents’ Dinner plaats, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat en het publiek wordt vermaakt door grappen van de president.
Nieuwsuur-presentator Twan Huys introduceerde deze traditie vorig jaar in Nederland, met als hoofdgast premier Rutte.

Het programma werd goed ontvangen door het Nederlandse televisiepubliek en bleek voor herhaling vatbaar. Er ontstond echter ook de vraag of men bij aankomende editie, een premier – die tevens lijstrekker is – een maand voor de verkiezingen zoveel zendtijd moet geven. Omroep NTR wil de schijn van beïnvloeding van de verkiezingscampagne vermijden en heeft daarom besloten te wachten tot met het organiseren van het Tweede Correspondents’ Dinner tot na de formatie.

Sluiten

Oud-Kamerlid Hilkens gaat documentaire maken over verkiezingen

Oud-Kamerlid Hilkens gaat documentaire maken over verkiezingen

“We gaan onderzoeken hoe het politiek brein werkt”, vertelt oud PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens aan dagblad Trouw. De 36-jarige voormalig journaliste gaat voor de NTR een serie tv-documentaires maken over politieke beeldvorming met nadruk ‘op de vorm in plaats van de inhoud’.

Volledig artikel

Oud-Kamerlid Hilkens gaat documentaire maken over verkiezingen

Hilkens, die in augustus 2013 als Kamerlid opstapte na onvrede over het PvdA-standpunt omtrent de strafbaarstelling van illegaliteit, werd voor de serie geïnspireerd door haar Kamerlidmaatschap. Ze geeft in het interview aan geboeid te zijn door de vraag: ‘Hoe kan een Kamerlid of bewindspersoon zichzelf zijn, zoals veel kiezers wensen, en toch functioneren binnen de context van macht’.

In de documentaires zal het oud-Kamerlid aan de hand van hersenonderzoek testen hoe het politieke brein van politici en de kiezers werkt, maar ook hoe politieke beeldvorming werkt.

Het uitgebreide interview met Hilkens met onder meer een beschouwing op haar vertrek uit de PvdA-fractie en een analyse van de huidige coalitie is hier te lezen.

Sluiten
Jinek en Pauw

Samenwerking Jinek en Pauw rondom de verkiezingen

Samenwerking Jinek en Pauw rondom de verkiezingen

Vanochtend berichtte de Volkskrant over plannen voor een NPO-programma rondom de Tweede Kamerverkiezingen, waarvan de presentatie verzorgd zal worden door Eva Jinek en Jeroen Pauw. Een woordvoerder van de NPO verklaart in de krant niets te kunnen bevestigen ‘omdat de gesprekken nog lopen’. Waarschijnlijk zullen de plannen op 22 augustus, tijdens de najaarspresentatie van de NPO, gepresenteerd worden.

Volledig artikel

Samenwerking Jinek en Pauw rondom de verkiezingen

Volgens het Algemeen Dagblad moet het programma gaan lijken op ‘1 Voor de verkiezingen’, welk in 2012 door de twee duo’s Knevel & Van den Brink en Pauw & Witteman werd gepresenteerd.

Sluiten
Rutte Zomergasten

Mark Rutte Zomergast

Mark Rutte Zomergast

Vandaag is bekend gemaakt dat Mark Rutte op 4 september een van de gasten bij het televisieprogramma Zomergasten is.

Volledig artikel

Mark Rutte Zomergast

In het kader van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is het een mooi moment voor Rutte om zich zo’n drie uur lang van zijn goede kant te laten zien. In 2010 vertelde Rutte aan het Jeugdjournaal dat zijn favoriete tv-programma ‘Studio Sport’ is, dus waarschijnlijk zijn er redelijk wat sportfragmenten te verwachten. Als Zomergastenfilm is ‘Mon Oncle’ van Jacques Tati een grote kanshebber.

Rutte: “Ik ben een trouwe kijker van Zomergasten. De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert. Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit.”

Sluiten