Verkiezingsdebat voor jongeren

Verkiezingsdebat voor jongeren

Afgelopen woensdag was het verkiezingsdebat voor jongeren, georganiseerd door de JOVD in samenwerking met de Jonge Democraten, DWARS, PINK!, de Jonge Socialisten, CDJA, PerspectieF en OPPOSITIE. Tijdens dit debat gingen de moederpartijen van deze politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat. Het debat stond onder leiding van Eva Eikhout. De acht verschillende partijen gingen met elkaar … Read more

Volledig artikel

Verkiezingsdebat voor jongeren

Afgelopen woensdag was het verkiezingsdebat voor jongeren, georganiseerd door de JOVD in samenwerking met de Jonge Democraten, DWARS, PINK!, de Jonge Socialisten, CDJA, PerspectieF en OPPOSITIE.

Tijdens dit debat gingen de moederpartijen van deze politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat. Het debat stond onder leiding van Eva Eikhout. De acht verschillende partijen gingen met elkaar in discussie over onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren. De onderwerpen waren: onderwijs, migratie, klimaat, wonen, drugs en corona.

De (kandidaten)-Kamerleden die aanwezig waren: Bente Becker (VVD), Harmen Krul (CDA), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Julian Bushoff (PvdA), Salima Belhaj (D66), Nico Drost (ChristenUnie), Lisa Westerveld (GroenLinks), Stephan van Baarle (DENK).

Aan de hand van de stellingen over de verschillende onderwerpen gingen de partijen ook in discussie over hoe politieke partijen jongerenparticipatie voor zich zien en waarom politiek zo belangrijk is voor jongeren.

Het hele debat voor jongeren is hier terug te kijken.

Beeld © JOVD

bron →

Sluiten

Terugblik VEMW verkiezingsdebat over energie, water en klimaat

Terugblik VEMW verkiezingsdebat over energie, water en klimaat

Op 2 maart organiseerde VEMW een verkiezingsdebat over energie, water en klimaat. Bij het debat, onder leiding van Remco de Boer, waren Agnes Mulder (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Mark Harbers (VVD) aanwezig. Onderwerpen als energie- en watervoorziening, klimaat, stimuleren van bedrijven om in Nederland te blijven en te investeren, infrastructuur, transport en opslag … Read more

Volledig artikel

Terugblik VEMW verkiezingsdebat over energie, water en klimaat

Op 2 maart organiseerde VEMW een verkiezingsdebat over energie, water en klimaat. Bij het debat, onder leiding van Remco de Boer, waren Agnes Mulder (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Mark Harbers (VVD) aanwezig. Onderwerpen als energie- en watervoorziening, klimaat, stimuleren van bedrijven om in Nederland te blijven en te investeren, infrastructuur, transport en opslag van elektriciteit, groen gas, waterstof, waterkwaliteit en financiering kwamen ruimschoots aan bod.

Tijdens het debat kwamen de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende partijen goed naar voren. Het volledige debat is hier terug te kijken.

 

Beeld © Rijksoverheid

bron →

Sluiten

RTL Verkiezingsdebat

RTL Verkiezingsdebat

Op zondag 28 februari gingen de lijsttrekkers van zes partijen met elkaar in debat op televisie bij het RTL-verkiezingsdebat. De lijsttrekkers waren uitgenodigd op basis van het aantal zetels in de huidige Tweede Kamer en de prognoses van de peilingwijzer. Voor Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) was het hun eerste debat als lijsttrekker … Read more

Volledig artikel

RTL Verkiezingsdebat

Op zondag 28 februari gingen de lijsttrekkers van zes partijen met elkaar in debat op televisie bij het RTL-verkiezingsdebat. De lijsttrekkers waren uitgenodigd op basis van het aantal zetels in de huidige Tweede Kamer en de prognoses van de peilingwijzer. Voor Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) was het hun eerste debat als lijsttrekker op tv. Verder waren Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilianne Marijnissen (SP) en Geert Wilders (PVV) aanwezig. Het debat werd geleid door Frits Wester en Jetske Schrijver.
Bij dit debat werden, naast stellingen over het klimaat, economie, diversiteit en corona, ook vragen gesteld door burgers. Rutte werd door een toeslagenslachtoffer gevraagd naar zijn rol in de toeslagenaffaire en of hij gaat aftreden als de situatie nog niet is opgelost. Verder kreeg Hoekstra van twee ondernemers de vraag wanneer de horeca weer open mag en waarom de vragenstellers zijn gekort op overheidssteun. Kaag ging in gesprek met een boer over de stikstofuitstoot en het halveren van de veestapel en Wilders kreeg een islamitische vrouw tegenover zich die volgens het verkiezingsprogramma van de PVV niet zou mogen stemmen met twee nationaliteiten. Jesse Klaver stond tegenover een student met een vraag over het leenstelsel. Ook Lilian Marijnissen kreeg een vraag van een kiezer, namelijk over flexwerkers en zzp’ers.
Naast de vragen van de kiezers kregen de lijsttrekkers ook stellingen voorgelegd:
  • De gewone zorg moet weer voorrang krijgen ook al zullen daardoor meer mensen aan corona sterven
  • Als mijn partij meedoet aan het volgende kabinet zal minimaal 10 procent van de bewindslieden van kleur zijn of een niet-westerse migratieachtergrond hebben
  • Om de klimaatdoelstellingen te halen moet Nederland nieuwe kerncentrales bouwen.
  • De rekening van de coronacrisis moet bij de best verdienende Nederlanders terechtkomen
  • Gevaccineerde burgers moeten als eerste hun vrijheid terugkrijgen Het eerste debat ging over de zorg en corona.
Het leverde een interessant debat op met tegenstellingen en overeenkomsten.

Beeld © Tweede Kamer

bron →

Sluiten

NOS slotdebat: wie staan er tegenover elkaar?

NOS slotdebat: wie staan er tegenover elkaar?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgende maand zijn er steeds meer verkiezingsdebatten, waaronder de televisiedebatten. Gisteren vond het RTL verkiezingsdebat plaats. Het slotdebat van de NOS vindt een dag voor de verkiezingen, op 16 maart plaats. Tijdens het programma NOS Nederland Kiest: Het Debat zullen er verschillende een-op-eendiscussies tussen de lijsttrekkers plaatsvinden. Op basis … Read more

Volledig artikel

NOS slotdebat: wie staan er tegenover elkaar?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgende maand zijn er steeds meer verkiezingsdebatten, waaronder de televisiedebatten. Gisteren vond het RTL verkiezingsdebat plaats. Het slotdebat van de NOS vindt een dag voor de verkiezingen, op 16 maart plaats.

Tijdens het programma NOS Nederland Kiest: Het Debat zullen er verschillende een-op-eendiscussies tussen de lijsttrekkers plaatsvinden. Op basis van het aantal zetels in de Tweede Kamer en het aantal zetels in de Peilingwijzer heeft de NOS acht partijen uitgenodigd. Op 25 februari heeft de NOS bekent gemaakt wie er in dit slotdebat mee doen en wie er tegenover elkaar komen te staan.

De verdeling van de NOS is als volgt:

1. Wilders (PVV) en Kaag (D66)

2. Marijnissen (SP) en Ploumen (PvdA)

3. Klaver (GroenLinks) en Hoekstra (CDA)

4. Rutte (VVD) en Wilders

5. Segers (ChristenUnie) en Klaver

6. Kaag en Marijnissen

7. Ploumen en Segers

8. Hoekstra en Rutte

Het programma wordt uitgezonden op NPO1 van 20:30 tot 22:00 en wordt gepresenteerd door Rob Trip.

Naast het slotdebat is er ook NOS Nederland Kiest: De Stemmingen waaraan de andere partijen meedoen die niet bij de grootste acht horen, maar wel zetels in de Tweede Kamer hebben of volgens de peilingen een goede kans maken op een zetel. In het programma NOS Nederland Kiest: De Stemmingen doen Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, 50Plus, SGPD, DENK, Splinter, Lijst Henk Krol en JA21 mee. In dit programma komen er verder nog andere lijsttrekkers voorbij van partijen die ook op het stembiljet staan.

NOS Nederland Kiest: De Stemmingen wordt op 16 maart uitgezonden op NPO1. Het begint om 19:50 en wordt gepresenteerd door Winfried Baijens.

Beeld © VVD

bron →

Sluiten

Het Voedselverkiezingsdebat

Het Voedselverkiezingsdebat

Op 23 februari 2021 organiseerden het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland) een debat over gezondheid, duurzaamheid, prijsvorming en de uitdagingen van de voedselketen. Het debat was online te volgen en de (kandidaat-) Kamerleden die hier aan deel namen waren: Jan Klink (VVD), Joris … Read more

Volledig artikel

Het Voedselverkiezingsdebat

Op 23 februari 2021 organiseerden het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland) een debat over gezondheid, duurzaamheid, prijsvorming en de uitdagingen van de voedselketen.

Het debat was online te volgen en de (kandidaat-) Kamerleden die hier aan deel namen waren: Jan Klink (VVD), Joris Thijssen (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Wassenberg (PvdD), Jeanet van der Laan (D66), Eline Vedder (CDA), Frank Futselaar (SP), Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging), Roelof Bisschop (SGP) en Jan-Cees Vogelaar (JA21). Het debat stond onder leiding van Daniel Schut.

Volgens de drie organisatoren heeft het afgelopen jaar laten zien hoe belangrijk een voedselketen is voor Nederland. Boeren en supermarkten hebben ervoor gezorgd dat Nederland ook in de coronacrisis toegang had tot gezond, duurzaam en veilig voedsel. De politieke partijen erkenden dit. De drie organisatoren vinden het daarom belangrijk dat het volgende kabinet aan alle sectoren die een rol binnen deze keten spelen aandacht schenkt.

De drie thema’s van het debat- duurzaamheid, gezondheid en prijsvorming- werden behandeld aan de hand van discussievragen. Het eerste thema dat behandeld werd was duurzaamheid. Het ging o.a over de stikstofcrisis innovatie in de landbouw, samenwerking tussen de overheid en boeren, de veestapel en een vleestaks. Het volgende onderwerp dat besproken werd, was de voedselketen en met name de gezondheid. De centrale vraag was of de overheid moet helpen om Nederlanders gezonder te laten eten. Als laatste ging het debat over prijsvorming: wat kan de overheid doen om de boer te helpen? De politici gingen in debat over de kosten van het produceren van voedsel, een eerlijke prijs, de rol van boeren bij natuurbeheer en over hoe ze de boeren kunnen helpen.

Ter afsluiting kwamen de woordvoerders van CBL, FNLI en LTO Nederland nog even aan het woord.

Het volledige debat is hier terug te kijken.

 

Beeld © Frugan

bron →

Sluiten

Terugblik verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’

Terugblik verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’

Afgelopen vrijdag 19 februari organiseerde Bouwend Nederland, LTO Nederland, Natuurmonumenten en LandschappenNL het verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’ in de Balie in Amsterdam. Het debat ging over de toekomst van de schaarse grond in Nederland en over de keuzes en dilemma’s die daarbij komen kijken. De grond in Nederland is schaars en het moet voor … Read more

Volledig artikel

Terugblik verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’

Afgelopen vrijdag 19 februari organiseerde Bouwend Nederland, LTO Nederland, Natuurmonumenten en LandschappenNL het verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’ in de Balie in Amsterdam. Het debat ging over de toekomst van de schaarse grond in Nederland en over de keuzes en dilemma’s die daarbij komen kijken. De grond in Nederland is schaars en het moet voor veel verschillende doelen worden gebruikt. Niet alleen voor het bouwen van nieuwe woningen, maar ook voor landbouw, industrie, energieproductie en natuur. Daarom was de centrale vraag van dit debat: Hoe kunnen we de diverse functies en de kwaliteit van het landschap zo optimaal mogelijk samen kan laten komen?

Kandidaat-Kamerleden gingen met elkaar in debat onder leiding van Yoeri Albrecht en Rogier Elshout. Bij het debat waren Mark Harbers (VVD), Cees de Jong (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GL), Pieter Grinwis (CU), Sandra Beckerman (SP), Joris Thijssen (PvdA) en Frank Wassenberg (PvdD) aanwezig.

Het debat was opgedeeld in drie rondes met drie verschillende onderwerpen. De politici gingen met elkaar in debat aan de hand van verschillende stellingen, waaronder:

  • Geen enkele sector kan een monopoly hebben op de ruimte. Er moet een keuze gemaakt worden tussen sectoren
  • Het is tijd voor landelijke regie op ons typisch Nederlandse landschap
  • Natuurherstel en economische ontwikkeling gaan hand in hand

Volgens LTO Nederland hebben ruim tweeduizend mensen dit debat live gevolgd. Het volledige debat is hier terug te kijken.

Beeld © Paul van de Velde

bron →

Sluiten

Gebarentolken aanwezig bij verkiezingsdebatten

Gebarentolken aanwezig bij verkiezingsdebatten

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezing staan er de aankomende weken veel verkiezingsdebatten gepland. Vanwege de coronacrisis zullen de debatten dit jaar anders zijn dan bij voorgaande verkiezingen. Ook zijn er dit jaar bij de debatten gebarentolken aanwezig. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal in september … Read more

Volledig artikel

Gebarentolken aanwezig bij verkiezingsdebatten

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezing staan er de aankomende weken veel verkiezingsdebatten gepland. Vanwege de coronacrisis zullen de debatten dit jaar anders zijn dan bij voorgaande verkiezingen. Ook zijn er dit jaar bij de debatten gebarentolken aanwezig.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal in september heeft Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob toegezegd om te kijken of het mogelijk is om de verkiezingsdebatten te voorzien van een gebarentolk. Na dit debat heeft minister Slob contact opgenomen met de NPO en RTL met het verzoek om de verkiezingsdebatten te voorzien van een gebarentolk. Op 12 februari stuurde Minister Slob een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangaf dat zowel de NPO als RTL gebarentolken zal inzetten bij de verkiezingsdebatten.

De NPO heeft de minister laten weten dat ze de slotdebatten op 16 maart en het NOS Jeugdjournaal verkiezingsdebat op 14 maart gaan voorzien van een gebarentolk. Daarnaast zal het NOS Jeugdjournaal ook vanaf 1 maart een gebarentolk gaan inzetten. Het NOS Journaal van 20:00 uur heeft al sinds het begin van de coronacrisis een gebarentolk, maar nu krijgt het Jeugdjournaal ook een gebarentolk bij de dagelijkse uitzendingen. De NPO heeft aangegeven de gebarentolk te blijven inzetten, ook als de coronacrisis voorbij is. De uitzendingen en verkiezingsdebatten van de NPO met gebarentolk zijn te volgen via NPO Nieuws.

Niet alleen de NPO organiseert verkiezingsdebatten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. RTL organiseert op 28 februari een verkiezingsdebat. Hier zal ook een gebarentolk bij aanwezig zijn. Minister Slob is blij met de toezeggingen van RTL en de NPO. Volgens hem maakt het inzetten van gebarentolken tijdens de debatten belangrijke informatie over de Tweede Kamerverkiezingen toegankelijk voor een grote groep mensen.

 

Beeld © Tweede Kamer

bron →

Sluiten

Eerste Verkiezingsdebat over het Noorden

Eerste Verkiezingsdebat over het Noorden

Het eerste verkiezingsdebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, georganiseerd door het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, vond op 8 februari plaats in Den Haag. Tijdens het debat werden verschillende relevante thema’s voor Noord-Nederland besproken. Jesse Klaver (GroenLinks), Geert Wilders (PVV), Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (CDA), … Read more

Volledig artikel

Eerste Verkiezingsdebat over het Noorden

Het eerste verkiezingsdebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, georganiseerd door het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, vond op 8 februari plaats in Den Haag. Tijdens het debat werden verschillende relevante thema’s voor Noord-Nederland besproken. Jesse Klaver (GroenLinks), Geert Wilders (PVV), Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (CDA), Gert-Jan Segers (CU), Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PVDA) waren hierbij aanwezig.

Het debat was opgedeeld in de thema’s corona, leefbaarheid, groen, landbouw/toekomst van de boer en betrouwbare overheid. De discussie over corona betrof voornamelijk de vaccinatiestrategie van de overheid en de algemene aanpak van de coronacrisis. Bij leefbaarheid ging het over de bouw van nieuwe woningen en de bereikbaarheid van het Noorden. Er werd onder meer gesproken over de Lelylijn, de beoogde sneltreinverbinding tussen Lelystad en Groningen voor een betere verbinding tussen het noorden en de Randstad.

Bij het onderwerp groen kwam niet alleen het klimaatbeleid van de overheid aan bod, maar ook de gaswinning in Groningen. De partijen gingen onder meer in discussie over de afhandeling van de bevingsschade in die provincie. Ook de toekomst van de boeren en het stikstofbeleid van de regering kwamen ter sprake. Aansluitend op dit onderwerp kwam ook het vertrouwen in de overheid aan bod. Hierbij ging het vooral over de relatie tussen Noord-Nederland en Den Haag, en wat de politiek voor de burgers daar kan en moet doen.

Het volledige debat is via deze link terug te kijken.

 

 

 

 

 

Beeld © Rutger van der Maar

bron →

Sluiten

Partijen ontdekken het ‘online congres’: CU, GroenLinks en VVD volgen voorbeeld D66

Partijen ontdekken het ‘online congres’: CU, GroenLinks en VVD volgen voorbeeld D66

In navolging van het online ‘Congers 111’ van D66 op 18 april jl., hebben meerdere partijen het pad naar online alternatieven voor partijcongressen gevonden. Zowel GroenLinks als de ChristenUnie en de VVD hebben een online ledenbijeenkomst op het programma staan op zaterdag 13 juni a.s. Desondanks, gaat de overgang van fysieke bijeenkomsten naar digitale congressen … Read more

Volledig artikel

Partijen ontdekken het ‘online congres’: CU, GroenLinks en VVD volgen voorbeeld D66

In navolging van het online ‘Congers 111’ van D66 op 18 april jl., hebben meerdere partijen het pad naar online alternatieven voor partijcongressen gevonden. Zowel GroenLinks als de ChristenUnie en de VVD hebben een online ledenbijeenkomst op het programma staan op zaterdag 13 juni a.s.

Desondanks, gaat de overgang van fysieke bijeenkomsten naar digitale congressen niet bij alle partijen van een leien dakje. Zo woedt er bij 50PLUS een heus conflict over een mogelijke digitale beraadslaging, wat ondertussen bij de rechter dreigt te belanden. Toch lijkt het er steeds meer op dat meer partijen het voorbeeld van D66, de eerste partij die een dergelijk congres hield, zullen moeten volgen. Het verbod op grote vergunningsplichtige bijeenkomsten is namelijk recentelijk verlengd tot 1 september, waardoor evenementen zoals voetbalwedstrijden, concerten en dus ook partijcongressen tot dan doorgang kunnen vinden.

Sluiten
uitstel financiële beschouwingen - De Verkiezingswijzer - Onafhankelijke informatie over de Tweedekamer Verkiezingen op 17 maart 2021

Rutte: te vroeg voor oordeel impact coronacrisis Tweede Kamerverkiezingen 2021

Rutte: te vroeg voor oordeel impact coronacrisis Tweede Kamerverkiezingen 2021

Tijdens het debat over de gevolgen van de coronacrisis afgelopen woensdag 1 april, heeft minister-president Rutte aangegeven het nog te vroeg te vinden om te speculeren over mogelijke gevolgen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. In het tweede termijn van de beantwoording van het kabinet, kreeg de premier vragen hierover van het onafhankelijke … Read more

Volledig artikel

Rutte: te vroeg voor oordeel impact coronacrisis Tweede Kamerverkiezingen 2021

Tijdens het debat over de gevolgen van de coronacrisis afgelopen woensdag 1 april, heeft minister-president Rutte aangegeven het nog te vroeg te vinden om te speculeren over mogelijke gevolgen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. In het tweede termijn van de beantwoording van het kabinet, kreeg de premier vragen hierover van het onafhankelijke Kamerlid Van Kooten-Arissen.

Zij vroeg opheldering over de mogelijke scenario’s voor deze verkiezingen, mocht Nederland zich tegen die tijd nog steeds of wederom in de greep van de strenge coronamaatregelen bevinden. Rutte stippelde de loop van het proces voor deze verkiezingen aan en onderlijnde dat geen enkele deadline hiervoor, op basis van de huidige informatie, gevaar loopt. De premier wilde daarom nog niet ingaan op mogelijke scenario’s die om de hoek kunnen komen kijken in een dergelijke situatie. Volgens hem was het daar nog te vroeg voor.

 

Sluiten
Rutte formateur - De Verkiezingswijzer - Onafhankelijke informatie over de Tweedekamer Verkiezingen op 17 maart 2021

Mark Rutte aangewezen als formateur

Mark Rutte aangewezen als formateur

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer Mark Rutte (VVD) aangewezen als formateur. Formateur Rutte moet nu de nieuwe ministers en staatssecretarissen bij elkaar zoeken en de posten over de vier partijen verdelen. De benoeming van Rutte gebeurde na een debat over het eindverslag van informateur Gerrit Zalm. Afgelopen dinsdag presenteerden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst'. Rutte streeft ernaar de nieuwe ministersploeg op donderdag 26 oktober te presenteren.

Volledig artikel

Mark Rutte aangewezen als formateur

Verschillende fractievoorzitters maakten van de gelegenheid gebruik om alvast over de inhoud van het regeerakkoord te debatteren. Zo vroeg Lodewijk Asscher (PvdA) het aanstaande kabinet om de bezuiniging op de wijkverpleging terug te draaien en ageerde Jesse Klaver (GroenLinks) tegen de geplande btw-verhoging.

Meer weten over de laatste fase van de kabinetsformatie? Bekijk hier onze overzichtspagina met meer uitleg over de procedure of lees de laatste achtergrondartikelen en analyses in ons nieuwsoverzicht.

Sluiten
uitstel financiële beschouwingen - De Verkiezingswijzer - Onafhankelijke informatie over de Tweedekamer Verkiezingen op 17 maart 2021

Tweede Kamer stelt Algemene Financiële Beschouwingen uit

Tweede Kamer stelt Algemene Financiële Beschouwingen uit

De Tweede Kamer heeft woensdagmiddag besloten om de Algemene Financiële Beschouwingen uit te stellen. Op voordracht van VVD-Kamerlid Mark Harbers stemde een meerderheid van de partijen in de Kamer hiermee in. Het parlement wil pas over de rijksbegroting debatteren als er een nieuw kabinet is. Indien de formerende partijen snel een akkoord bereiken, kan de begroting namelijk nog worden aangepast. Oorspronkelijk stonden de beschouwingen voor volgende week op de agenda.

Volledig artikel

Tweede Kamer stelt Algemene Financiële Beschouwingen uit

Eerder werden ook de Algemene Politieke Beschouwingen afgelast om vergelijkbare redenen. De Tweede Kamer achtte het niet zinvol om met het demissionaire kabinet in debat te gaan over de begrotingen. Zodra er een nieuw kabinet op het bordes staat, zal de Kamer wel een debat organiseren over de regeringsverklaring. Hierin staan in grove lijnen de plannen van het nieuwe kabinet voor de aankomende vier jaar.

Meer weten over de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste achtergrondartikelen en analyses.

Sluiten
algemene politieke beschouwingen - De Verkiezingswijzer - Onafhankelijke informatie over de Tweedekamer Verkiezingen op 17 maart 2021

Algemene Politieke Beschouwingen gaan niet door

Algemene Politieke Beschouwingen gaan niet door

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) van dit jaar gaan niet door. Dat heeft de Tweede Kamer zojuist bekend gemaakt. Normaliter debatteert de Tweede Kamer in de dagen na Prinsjesdag over de nieuwe plannen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Omdat er dit jaar nog geen nieuw kabinet is, heeft de Kamer besloten het debat te laten vervallen. Zodra dat kabinet er wel is, zal de Tweede Kamer over de regeringsverklaring debatteren. Hierin staan de hoofdlijnen van de plannen van het nieuwe kabinet voor de komende regeerperiode.

Volledig artikel

Algemene Politieke Beschouwingen gaan niet door

Meer weten over de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste ontwikkelingen.

Sluiten
zalm informateur debat

Gerrit Zalm aangewezen als informateur

Gerrit Zalm aangewezen als informateur

Tijdens het debat over de kabinetsformatie heeft de Tweede Kamer vandaag oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) officieel aangewezen als nieuwe informateur. VVD-fractievoorzitter en huidige minister-president Mark Rutte diende hiertoe een motie in die met handopsteken werd aangenomen. Zalm volgt informateur Herman Tjeenk Willink op, die gisteren zijn eindverslag naar de Kamer stuurde. De nieuwe informateur krijgt de opdracht mee 'de mogelijkheid te onderzoeken van een kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU dat streeft naar brede steun voor zijn beleid in de volksvertegenwoordiging en hierover verslag uit te brengen aan de Kamer'.

Volledig artikel

Gerrit Zalm aangewezen als informateur

Informateur Zalm ontvangt vanmiddag om 16.00 uur voor het eerst de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dit gesprek vindt plaats in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. Hier vonden, met uitzondering van de informele gesprekken in het Catshuis, de eerdere formatiebesprekingen ook plaats.

Meer weten over de kabinetsformatie? Lees verder in ons nieuwsoverzicht.

Sluiten
debat formatie kamer

Vanmiddag debat over formatie in Tweede Kamer

Vanmiddag debat over formatie in Tweede Kamer

Dinsdagmiddag om 16.00 uur vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de formatie in het bijzijn van informateur Herman Tjeenk Willink. De Kamer debatteert over de vraag hoe het verder moet met de kabinetsformatie, nu een meerderheidscoalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet mogelijk is gebleken. U kunt via de website van de Tweede Kamer het debat live meekijken.

Volledig artikel

Vanmiddag debat over formatie in Tweede Kamer

Meer weten over de kabinetsformatie? Lees verder in ons nieuwsoverzicht voor de laatste achtergrondartikelen en analyses.

Sluiten
kamer debat formatie

Morgen debat over formatie in Tweede Kamer

Morgen debat over formatie in Tweede Kamer

Vanmiddag heeft informateur Edith Schippers haar eindverslag aan de Kamer aangeboden. De Tweede Kamer debatteert morgen, dinsdag 30 mei om 15.30 uur, over haar verslag van de kabinetsformatie. Doel van het debat is om een nieuwe informateur aan te wijzen en een opdracht mee te geven. Schippers heeft in haar eindverslag geadviseerd om de heer Tjeenk Willink aan te stellen. Hij is Minister van Staat, oud-Eerste Kamerlid (PvdA) en was al driemaal eerder informateur bij een kabinetsformatie, in 1994, 1999 en 2010.

Volledig artikel

Morgen debat over formatie in Tweede Kamer

Meer weten over de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste ontwikkelingen of lees op onze overzichtspagina verder over de procedures rondom de kabinetsformatie.

Sluiten