De eerste stembureaus zijn open!

De Tweede Kamerverkiezingen zijn begonnen. Maandag 15 maart waren de eerste stembureaus om 7.30 uur geopend. Op maandag en dinsdag 16 maart is er in elke gemeente minstens één stembureau open waar kwetsbare mensen veilig kunnen stemmen zonder dat het te druk wordt bij de stembureaus. Op woensdag zijn de “echte” verkiezingen en zijn de meeste stembureaus open van 7.30 uur tot 21.00.

Vanwege de coronacrisis zijn er dit jaar extra mogelijkheden om te stemmen, zo kunnen 70-plussers ook per brief stemmen. Verder zijn er ook extra maatregelen getroffen bij de verschillende stembureaus. Alles wordt regelmatig schoongemaakt en in sommige gemeenten krijgt iedereen een rood potlood mee naar huis. Verder zijn er ook open lucht locaties en andere bijzondere locaties waar kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Op deze manier hoopt het Ministerie van BZK dat de verkiezingen veilig verlopen.

De Volkskrant meldt dat de opkomst gisteren niet groot was. Verschillende gemeenten werken met een stem-app om de opkomst te meten. In steden als Den Haag, Utrecht en Groningen lag het opkomst percentage rond de 2 procent. In Amersfoort en Nijmegen lag de opkomst iets hoger, namelijk rond de drie procent. Ook op verschillende stations waar gestemd kon worden was het niet druk. Aan het eind van de dag was de opkomst iets hoger, tussen de 5 en 8 procent.

Kiezers hebben nog twee dagen de tijd om te stemmen. Waar het de eerste dag bij stembureaus nog relatief rustig was, werd er al wel veel gestemd per post.

Beeld © Nieuws BZK

bron →

Terug