Nieuwe voorzitter Kiesraad: ‘Verkiezingen zijn de kern van onze democratie’

De Kiesraad heeft sinds het begin van dit jaar een nieuwe voorzitter: Wim Kuiken. Volgens hem is de Kiesraad een belangrijk orgaan in onze democratie en het gaat Kuiken zijn taak worden om de Kiesraad te veranderen in een ‘verkiezingsautoriteit.’ Kuiken is van mening dat het verkiezingsproces de kern van de democratie is en hij is blij daar een bijdrage aan te kunnen leveren. De Kiesraad krijgt meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het moet een orgaan worden die zich “gezaghebbend en onafhankelijk ontfermt over de verbetering van de kwaliteit van de verkiezingen in ons land.”

Kuiken begint in een spannende periode. Deze week zijn de Tweede Kamerverkiezingen en die vinden plaats onder bijzondere omstandigheden, te midden van een pandemie. Er is hard gewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, andere organisaties en gemeenten om de verkiezingen door te laten gaan en ze op een veilige en betrouwbare manier te laten plaatsvinden. De periode voor de verkiezingen is volgens Kuiken de mooiste en drukste periode van het jaar voor de Kiesraad. De Kiesraad is namelijk het centraal stembureau en heeft daarom een belangrijke rol in de kandidaatstelling voor de verkiezingen en de vaststelling van de uitslag erna. Kuiken wil met de Kiesraad werken aan een “solide vaststelling van de verkiezingsuitslagen.”

De Kiesraad bestaat uit zeven leden, een voorzitter en een professioneel ondersteunend bureau. Het ministerie van BZK is verantwoordelijk voor de Kieswet en het verloop van de verkiezingen. De Kiesraad is niet alleen het centrale stembureau bij de verschillende verkiezingen, maar ook een adviesorgaan en informatiecentrum over het kiesrecht en verkiezingen in het algemeen.

Beeld © Nieuws BZK

bron →

Terug