VVD favoriete partij voor ondernemers

Na een verkiezingsenquête van Forum waaraan 460 leden van VNO-NCW meededen blijkt dat 44 procent van de ondernemers op de VVD willen stemmen. Daarna volgen op gepaste afstand het CDA en D66. Als alleen de ondernemers die deelnamen aan de verkiezingsenquête zouden stemmen was de VVD met 66 ruim de grootste partij, gevolgd door het CDA met 23 zetels en 14 voor D66.

Zelfs na het moeilijke coronajaar blijven veel ondernemers op de VVD stemmen, maar de steun aan de partij is wel minder geworden. Waar in 2017 58 procent van de ondernemers op de VVD stemden is dat nu maar 44 procent. De andere twee partijen, het CDA en D66, doen het beter bij deze enquête. Zij krijgen er stemmen bij vergeleken met de verkiezingen in 2017.

Er werd ook gevraagd naar mogelijke coalities. Bijna een kwart van de ondervraagden is voor een coalitie van VVD, CDA en D66. Een net iets kleiner percentage van de ondernemers zijn voor een voortzetting van de huidige coalitie, namelijk 22 procent. Dit is volgens Forum geen gekke uitslag. De meeste ondernemers laten weten tevreden te zijn met het huidige beleid en de huidige coalitie. Als premier worden de drie lijsttrekkers veel genoemd. Vooral Rutte is populair, gevolgd door Hoekstra. Toch doet ook Kaag het goed. Haar internationale ervaring spreekt veel ondernemers aan.

Belangrijk voor ondernemers is niet alleen het herstel van de economie, maar ook de verduurzaming ervan. Deze twee kwesties moeten prioriteit krijgen in het nieuwe kabinet. Andere kwesties die bij veel van de ondervraagden spelen is de woningcrisis, maar ook de zorg en onderwijs moeten prioriteit krijgen.

Beeld © VVD

bron →

Terug