De avondklok wordt minder gehanteerd tijdens de verkiezingen

De overheid is van mening dat de Tweede Kamerverkiezingen niet gehinderd mogen worden door de avondklok. Voor onze democratie is het belangrijk dat de Tweede Kamerverkiezingen doorgaan en dat kiezers vrij en zonder belemmeringen hun stem kunnen uitbrengen. Het is ook belangrijk dat kiezers bij het tellen van de stemmen aanwezig kunnen zijn. Daarom gelden er tijdens de verkiezingen andere afspraken rondom de avondklok.

De stemlokalen zijn tot 21:00 uur open. Stemmers die na 21:00 uur nog in de rij staan om te stemmen, kunnen dit gewoon doen. Kiezers hebben ook de mogelijkheid om te kijken bij het tellen van de stemmen. Deze observanten hoeven geen verklaring bij zich te hebben, maar kunnen het mondeling aan een handhaver laten weten.

De overheid vindt het belangrijk dat alle vrijwilligers, stembureauleden en tellers hun werk kunnen doen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Iedereen die helpt bij het organiseren van de verkiezingen krijgt een verklaring van de gemeente dat ze werkzaam zijn als vrijwilliger bij een stemlokaal. Hetzelfde geldt voor ambtenaren van de gemeente die betrokken zijn bij de verkiezingen. Zij kunnen met een werkgeversverklaring en een eigen verklaring ook na 21:00 hun werk blijven voortzetten.

Door de afspraken omtrent de avondklok tijdens de verkiezingen aan te passen hoopt de overheid dat de Tweede Kamerverkiezingen ongehinderd door kunnen gaan.

Beeld © Rijksoverheid

bron →

Terug