Het Voedselverkiezingsdebat

Op 23 februari 2021 organiseerden het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland) een debat over gezondheid, duurzaamheid, prijsvorming en de uitdagingen van de voedselketen.

Het debat was online te volgen en de (kandidaat-) Kamerleden die hier aan deel namen waren: Jan Klink (VVD), Joris Thijssen (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Wassenberg (PvdD), Jeanet van der Laan (D66), Eline Vedder (CDA), Frank Futselaar (SP), Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging), Roelof Bisschop (SGP) en Jan-Cees Vogelaar (JA21). Het debat stond onder leiding van Daniel Schut.

Volgens de drie organisatoren heeft het afgelopen jaar laten zien hoe belangrijk een voedselketen is voor Nederland. Boeren en supermarkten hebben ervoor gezorgd dat Nederland ook in de coronacrisis toegang had tot gezond, duurzaam en veilig voedsel. De politieke partijen erkenden dit. De drie organisatoren vinden het daarom belangrijk dat het volgende kabinet aan alle sectoren die een rol binnen deze keten spelen aandacht schenkt.

De drie thema’s van het debat- duurzaamheid, gezondheid en prijsvorming- werden behandeld aan de hand van discussievragen. Het eerste thema dat behandeld werd was duurzaamheid. Het ging o.a over de stikstofcrisis innovatie in de landbouw, samenwerking tussen de overheid en boeren, de veestapel en een vleestaks. Het volgende onderwerp dat besproken werd, was de voedselketen en met name de gezondheid. De centrale vraag was of de overheid moet helpen om Nederlanders gezonder te laten eten. Als laatste ging het debat over prijsvorming: wat kan de overheid doen om de boer te helpen? De politici gingen in debat over de kosten van het produceren van voedsel, een eerlijke prijs, de rol van boeren bij natuurbeheer en over hoe ze de boeren kunnen helpen.

Ter afsluiting kwamen de woordvoerders van CBL, FNLI en LTO Nederland nog even aan het woord.

Het volledige debat is hier terug te kijken.

 

Beeld © Frugan

bron →

Terug