Terugblik verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’

Afgelopen vrijdag 19 februari organiseerde Bouwend Nederland, LTO Nederland, Natuurmonumenten en LandschappenNL het verkiezingsdebat ‘Keuzes voor ons landschap’ in de Balie in Amsterdam. Het debat ging over de toekomst van de schaarse grond in Nederland en over de keuzes en dilemma’s die daarbij komen kijken. De grond in Nederland is schaars en het moet voor veel verschillende doelen worden gebruikt. Niet alleen voor het bouwen van nieuwe woningen, maar ook voor landbouw, industrie, energieproductie en natuur. Daarom was de centrale vraag van dit debat: Hoe kunnen we de diverse functies en de kwaliteit van het landschap zo optimaal mogelijk samen kan laten komen?

Kandidaat-Kamerleden gingen met elkaar in debat onder leiding van Yoeri Albrecht en Rogier Elshout. Bij het debat waren Mark Harbers (VVD), Cees de Jong (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GL), Pieter Grinwis (CU), Sandra Beckerman (SP), Joris Thijssen (PvdA) en Frank Wassenberg (PvdD) aanwezig.

Het debat was opgedeeld in drie rondes met drie verschillende onderwerpen. De politici gingen met elkaar in debat aan de hand van verschillende stellingen, waaronder:

  • Geen enkele sector kan een monopoly hebben op de ruimte. Er moet een keuze gemaakt worden tussen sectoren
  • Het is tijd voor landelijke regie op ons typisch Nederlandse landschap
  • Natuurherstel en economische ontwikkeling gaan hand in hand

Volgens LTO Nederland hebben ruim tweeduizend mensen dit debat live gevolgd. Het volledige debat is hier terug te kijken.

Beeld © Paul van de Velde

bron →

Terug