GroenLinks: Weg met onzinplastic!

Nu 17 maart steeds dichterbij komt, komen steeds meer partijen met plannen voor de periode daarna. Zo heeft ook GroenLinks zijn plannen om de vervuiling van het milieu door plastic tegen te gaan bekendgemaakt.

In 2019 presenteerde de Europese Unie de Single Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Deze richtlijn heeft als doel om plastic vervuiling tegen te gaan. Volgens GroenLinks doet Nederland maar het minimale van wat de EU eist. Om die reden roept de partij de regering op om harder op te treden om vervuiling van plastic tegen te gaan. GroenLinks benadrukt de noodzaak om scherpere doelstellingen te maken, aanvullende producten te verbieden en op publieke plekken hergebruik van plastic te stimuleren.

In het Europese besluit over de SUP-richtlijn staat dat lidstaten zelf doelstellingen mogen formuleren om het gebruik van plastic te verminderen. GroenLinks is van mening dat Nederland veel te weinig doet. Daarom wil de partij de doelstellingen voor gebruiksvermindering wettelijk regelen. Bij de wettelijke regeling is het ook belangrijk om niet alleen doelstellingen te zetten voor plastic drink- en voedselverpakkingen, maar ook voor andere eenmalige drankflessen, blikjes en andere drankverpakkingen.

Daarnaast wil GroenLinks dat er een aanvullend verbod komt op plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals plastic verpakkingen van individueel verpakte items zoals snoepjes en tandenstokers. Maar ook op plastic confetti en kunstsneeuw. Hier voegt GroenLinks aan toe dat het gratis verstrekken van plastic producten die eenmalig gebruikt kunnen worden nog verder aan banden moet worden gelegd. Zo wil GroenLinks dat het gratis verstrekken van tassen, zowel van papier als van plastic, moet worden gestopt.

Naast het verbod op plastic dat maar eenmalig gebruikt kan worden, wil GroenLinks ook het gebruik van herbruikbare producten stimuleren. Op plekken zoals festivals, de horeca en onderwijsinstelling moeten alleen nog maar herbruikbare producten worden gebruikt. De partij roept deze instellingen dan ook op om te stoppen met het gebruik van wegwerpbekers et cetera. Volgens GroenLinks zijn er voldoende alternatieven die goed gebruikt kunnen worden op festivals of bij sportclubs.

Beeld © GroenLinks

bron →

Terug