Experiment met poststemmen in Den Haag

Dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen anders gaan verlopen dan voorgaande verkiezingen is wel duidelijk. Door de coronacrisis zijn er extra maatregelen getroffen om het stemmen zo veilig mogelijk te maken. Zo mogen 70-plussers voor het eerst hun stem uitbrengen per post. In Den Haag is een klein experiment gehouden met het poststemmen. Een groep van twaalf senioren heeft het poststemmen vorige week uitgeprobeerd en dat bleek lastiger te zijn dan gedacht. Een aantal senioren hadden namelijk een ongeldige stem uitgebracht, meldt Omroep West. Volgens de Omroep hadden de proefpersonen de stempas niet in een goede envelop gedaan. Door dit soort fouten kan een stem ongeldig worden verklaard.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is ongeveer 28 procent van de stemgerechtigden van plan zijn stem via de post te versturen. De onderzoeksleider van het experiment, Jacques de Wit, is bang dat de fouten ook tijdens de verkiezingen gemaakt worden. “Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama.”

Volgens De Wit kan het briefstemmen niet meer gestopt worden. De spullen voor het stemmen per post liggen namelijk al bij de drukker. Om deze reden gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken zich nu focussen op informatiecampagnes. Het is volgens De Wit dan ook belangrijk dat het ministerie zich gaat inzetten op duidelijke communicatie zodat het stemmen per post geen problemen ondervindt tijdens de verkiezingen.

Op de website van Rijksoverheid is daarom een video gepubliceerd waarin het briefstemmen voor 70-plussers wordt uitgelegd. Ook is er op de website informatie te vinden over waar je terecht kan met vragen over het briefstemmen. Informatie van de Rijksoverheid is hier te vinden.

Beeld © Rijksoverheid

bron →

Terug