Gebarentolken aanwezig bij verkiezingsdebatten

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezing staan er de aankomende weken veel verkiezingsdebatten gepland. Vanwege de coronacrisis zullen de debatten dit jaar anders zijn dan bij voorgaande verkiezingen. Ook zijn er dit jaar bij de debatten gebarentolken aanwezig.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal in september heeft Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob toegezegd om te kijken of het mogelijk is om de verkiezingsdebatten te voorzien van een gebarentolk. Na dit debat heeft minister Slob contact opgenomen met de NPO en RTL met het verzoek om de verkiezingsdebatten te voorzien van een gebarentolk. Op 12 februari stuurde Minister Slob een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangaf dat zowel de NPO als RTL gebarentolken zal inzetten bij de verkiezingsdebatten.

De NPO heeft de minister laten weten dat ze de slotdebatten op 16 maart en het NOS Jeugdjournaal verkiezingsdebat op 14 maart gaan voorzien van een gebarentolk. Daarnaast zal het NOS Jeugdjournaal ook vanaf 1 maart een gebarentolk gaan inzetten. Het NOS Journaal van 20:00 uur heeft al sinds het begin van de coronacrisis een gebarentolk, maar nu krijgt het Jeugdjournaal ook een gebarentolk bij de dagelijkse uitzendingen. De NPO heeft aangegeven de gebarentolk te blijven inzetten, ook als de coronacrisis voorbij is. De uitzendingen en verkiezingsdebatten van de NPO met gebarentolk zijn te volgen via NPO Nieuws.

Niet alleen de NPO organiseert verkiezingsdebatten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. RTL organiseert op 28 februari een verkiezingsdebat. Hier zal ook een gebarentolk bij aanwezig zijn. Minister Slob is blij met de toezeggingen van RTL en de NPO. Volgens hem maakt het inzetten van gebarentolken tijdens de debatten belangrijke informatie over de Tweede Kamerverkiezingen toegankelijk voor een grote groep mensen.

 

Beeld © Tweede Kamer

bron →

Terug