Verkiezingsdebatten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen worden diverse politici uitgenodigd om hun verkiezingsprogramma te verdedigen. Voor de kiezer is het handig om te weten welke politieke partij het beste beleid heeft voor verschillende thema’s. Hierbij een overzichtsartikel van de geplande evenementen en verkiezingsdebatten die in aanloop naar 17 maart worden georganiseerd:

Nieuwe economie

 • Datum: 25 januari 2021, 19.15 tot 21.30 uur
 • Organisator: MVO NL
 • Info: De avond bestaat uit drie hoofdonderdelen: de verkiezing van de Minister van de nieuwe economie, de bekendmaking van de Nieuwe Economie Index 2021 (NEx) en het Verkiezingsdebat.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Klimaatakkoord

 • Datum: 26 januari 2021, 16.00 tot 17.00 uur
 • Organisator: VNPI-VNCI
 • Info: VNPI en VNCI organiseren een digitaal verkiezingsdebat. Het Klimaatakkoord en de verduurzaming van de industrie staan hierbij centraal, naast de thema’s economie en werkgelegenheid.
 • Diederik Samsom geeft zijn visie op de EU Green Deal en legt de link met de nationale maatregelen en verkiezingen. Aansluitend gaan de kandidaat-Kamerleden Marinus Tabak (VVD), Henri Bontenbal (CDA), Tom van der Lee (GL), Joris Thijssen (PVDA), Chris Stoffer (SGP) en Marcel Beukeboom (D66) met elkaar in debat.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Over de transitie naar duurzame landbouw

 • Datum: 1 februari 2021, 16.00 tot 17.45 uur
 • Organisator: Natuur en Milieu
 • Info: Een van de eerste grote debatten voor de komende verkiezingen zal gaan over de toekomst van de Nederlandse landbouw. De maatschappelijke kosten en baten van de noodzakelijke overgang naar duurzame landbouw staan centraal in de bijeenkomst in Nieuwspoort op 1 februari. Aan de hand van een inleiding van landbouweconoom Krijn Poppe zullen zes Kamerleden van VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie het gesprek aangaan over hoe deze transitie vorm kan worden gegeven. Het debat wordt georganiseerd door Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland, de Transitiecoalitie Voedsel, Bionext en de TAPP Coalitie.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Middelgrote Gemeenten

 • Datum: 3 februari 2021
 • Organisator: M50
 • Info: De M50 organiseert voor haar leden een bijzondere ledenbijeenkomst met themadebatten met kandidaat-Kamerleden en een lobby-masterclass voor bestuurders.
 • Meer informatie over de ledenbijeenkomst is te vinden via deze link.

Gezondheidsdebat

 • Datum: 4 februari 2021, 19.00 tot 20.45 uur
 • Organisator: Arts en Gezondheid
 • Info: De noordelijke regio’s kennen helaas veel aan gezondheid gerelateerde problemen. Waarom is de zorg niet voor iedereen goed bereikbaar? Hoe lossen we de steeds groter wordende tekorten aan zorgmedewerkers op? Hoe groot moet de rol van preventie zijn? Over deze onderwerpen debatteren nationale politici op donderdag 4 februari. Landelijke politici van zowel coalitie als oppositie worden uitgenodigd en zullen onderwerpen als zorg, preventie en regionale (netwerk)samenwerking in de noordelijke regio behandelen.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Klimaatdebat

 • Datum: 5 februari 2021
 • De scholieren die meeliepen met de klimaatmarsen mogen dit jaar wellicht voor het eerst stemmen. Welke oplossingen dragen de volksvertegenwoordigers aan voor een beter milieu? Moet Nederland windmolens bouwen of juist kerncentrales? En hoe gaat de politiek ervoor zorgen dat nieuwe maatregelen niet over de ruggen gaan van boeren, ondernemers en de middenklasse? Tijdens dit verkiezingsdebat dagen ze politici van verschillende partijen uit voor een goed debat over politieke keuzes over het klimaat.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Lijsttrekkersdebat TK2021

 • Datum: 8 februari 2021
 • Organisator: Drie noordelijke provincies en drie dagbladen
 • Thema’s die tijdens het debat worden besproken, zijn naast de coronacrisis onder meer gelijke kansen voor jongeren en energiewinning. Ook regionale onderwerpen komen aan bod, zoals de toekomst van de Waddeneilanden. De lijsttrekkers van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP zijn bij het debat aanwezig. De PVV en D66 moeten nog uitsluitsel geven.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Verkiezingsdebat Jonge Klimaatbeweging

 • Datum: 10 februari 2021, 19.30 uur
 • De Jonge Klimaatbeweging heeft van gevestigde partijen van links tot rechts de politici uitgekozen die zich in het bijzonder inzetten voor klimaat. Zij zijn de Klimaatkandidaten. Tussen deze politici organiseren we het Klimaatkandidatendebat.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Retaildebat

 • Datum: 15 februari 2021
 • Organisator: INretail

BNR NVDE Verkiezingsdebatten

 • Datum: 18 februari 2021, 12.00 tot 14.00 uur
 • Organisator: BNR NVDE
 • Het radioprogramma ‘BNR Zakendoen’ organiseert drie verkiezingsdebatten in samenwerking met de NVDE. Ze worden live uitgezonden op 18 en 25 februari en 4 maart, van 12:00 – 14:00. Politici zullen in debat gaan over elektriciteit, mobiliteit, gebouwde omgeving en industrie. De debatten worden uitgezonden vanaf locaties bij LightYear, Pluimers en Greenchoice.
 • Meer informatie over dit debat is te vinden via deze link.

Voedselverkiezingsdebat

 • Datum: 23 februari 2021, 15.30 tot 17.00 uur
 • Organisator: CBL
 • Tijdens dit debat, dat vier jaar geleden ook werd georganiseerd, gaan huidige en toekomstige Tweede Kamerleden in gesprek over de rol van de overheid in het Nederlandse voedselsysteem. Het debat is online te volgen via een livestream.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Toegang geneesmiddelen

 • Datum: 25 februari 2021
 • Organisator: KWF, SOMO
 • Tijdens het Grote Geneesmiddelendebat gaan kandidaat Kamerleden in debat over de toekomst van het Nederlands geneesmiddelenbeleid. Ze krijgen de kans om hun visie te presenteren op het betaalbaar houden van geneesmiddelen voor iedereen. Naast deze nationale visie op toegang tot geneesmiddelen gaan de kandidaat Kamerleden ook in debat over hoe de toekomstige Nederlandse regering bij kan dragen aan een eerlijke wereldwijde verdeling van het Covid-19 vaccin.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Toekomstig Arbeidsmarktbeleid

 • Datum: 1 maart 2021, 19.30 tot 21.00 uur
 • Organisator: CNV
 • Op 1 maart a.s. gaat CNV in gesprek met prominente Tweede Kamerleden over het toekomstig arbeidsmarktbeleid.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Woondebat

 • Datum: 3 maart 2021
 • Organisator: Woonbond en Aedes
 • In de aanloop naar de verkiezingen organiseert Aedes samen met en bij woningcorporaties vijf dialoogsessies, verdeeld over het land. Op 3 maart 2021, twee weken voor de verkiezingsdatum, organiseren ze in Den Haag een landelijk Woondebat. Van de dialoogsessies die al hebben plaatsgevonden, kunt u een impressie lezen.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

BNR NVDE Verkiezingsdebatten

 • Datum: 4 maart 2021, 12.00 tot 14.00 uur
 • Organisator: BNR NVDE
 • Het radioprogramma ‘BNR Zakendoen’ organiseert drie verkiezingsdebatten in samenwerking met de NVDE. Ze worden live uitgezonden op 18 en 25 februari en 4 maart, van 12:00 – 14:00. Politici zullen in debat gaan over elektriciteit, mobiliteit, gebouwde omgeving en industrie. De debatten worden uitgezonden vanaf locaties bij LightYear, Pluimers en Greenchoice.
 • Meer informatie over dit debat is te vinden via deze link.

Grote Mobiliteitsdebat

 • Datum: 4 maart 2021
 • Organisator: Mobiliteitsalliantie

Het Groene Verkiezingsdebat

 • Datum: 4 maart 2021
 • Organisator: IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center
 • In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart nodigen jongeren diverse politici uit om hun verkiezingsprogramma te verdedigen op het gebied van groene thema’s, zoals duurzaamheid en circulariteit. Ook gaan zij in gesprek over oplossingen voor de klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies. Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Kracht van Oost evenement

 • Datum: 4 maart 2021
 • Organisator: NL Slim Benutten
 • Het evenement is te zien op Omroep Gelderland.
 • Meer informatie over de Kracht van Oost Nederland is te vinden via deze link.

Internationale Vrouwendagdebat

 • Datum: 8 maart 2021
 • Organisator: Women INC
 • Op de achtste dag van maart vieren vrouwen over de hele wereld al sinds 1911 de Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. De Internationale Vrouwendag staat in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Over de hele wereld wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, vaak met demonstraties en conferenties waarbij vrouwen vanuit verschillende landen en culturen samenkomen.
 • Meer informatie over deze dag is te vinden via deze link.

Het Grote Zorgdebat 2021

 • Datum: 8 maart 2021, 19.30 tot 21.00 uur
 • Organisator: ActiZ
 • In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert een breed scala aan zorgpartijen Het Grote Zorgdebat. Op 8 maart gaan Kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg. Het coronavirus heeft veel impact op de zorg. De gevolgen van de coronacrisis daarop zijn dan ook een belangrijk thema tijdens de verkiezingen.
 • Meer informatie over het debat is te vinden via deze link.

Klimaat en Energie

 • Datum: 9 maart 2021
 • Organisator: IPO, VNG en UWV

Verduurzaming Transport en Logistiek

 • Datum: 10 maart 2021, 10.00 tot 11.45 uur
 • Locatie: Nieuwspoort Den Haag
 • Organisator: Natuur en Milieu
 • Transport en logistiek zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie en van vitaal belang voor de samenleving. Tegelijkertijd is de sector ook een bron van CO2-uitstoot en andere emissies. Kamerleden van VVD, D66, CDA, GroenLinks, PVV en PvdA gaan op woensdag 10 maart met elkaar het debat aan over het verduurzamen van transport en logistiek. Het debat wordt georganiseerd door Natuur & Milieu in samenwerking met brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland.
 • Meer informatie over deze dag is te vinden via deze link.

Oost NL debat

 • Datum: 11 maart 2021
 • Organisator: RTV Oost

Beeld © CDA

bron →

Terug