Begin december meer duidelijkheid over kandidaat-lijsttrekker VVD

De VVD heeft aan haar leden bekendgemaakt dat de partij uiterlijk 1 december een kandidaat-lijsttrekker presenteert voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Tegenkandidaten kunnen zich vervolgens tot uiterlijk 1 januari 2021 aanmelden. Ook de verkiezing voor partijvoorzitter staat voor het najaar gepland. Reden voor het uitstel is volgens het hoofdbestuur de coronacrisis, aldus Wilma Borgman, politiek verslaggever bij de NOS. De scoutingscommissie die over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma gaat, heeft volgens het hoofdbestuur de afgelopen periode niet het gewenste aantal voorbereidende gesprekken kunnen voeren. Of partijleider Mark Rutte opnieuw lijsttrekker wil worden, is nog niet bekend. Het tijdschema voor de kandidaatstellingsprocedure als VVD-lijsttrekker voor de Tweede Kamer ziet er als volgt uit:

  • 1 december 2020                                   Bekendmaking kandidaat-lijsttrekker door het Hoofdbestuur
  • 1 december 2020 – 1 januari 2021        Kandidaatstelling lijsttrekkerschap door netwerken en regio’s
  • 2 januari – 8 januari 2021                      Campagneperiode kandidaat-lijsttrekkers (in geval van tegenkandidaten)
  • 9 januari – 16 januari 2021                    Ledenraadpleging lijsttrekker (in geval van tegenkandidaten)
  • 26 januari 2021                                      Publicatie uitslag ledenraadpleging lijsttrekker

Zie ook ons overzichtsartikel over de lijsttrekkers van politieke partijen in de aanloop naar maart 2021.

 

Foto: Rijksoverheid

bron →

Terug