Prinsjesdag met een demissionair kabinet

Vandaag presenteert de Koning dus net als ieder jaar de regeringsplannen in de Troonrede en levert de minister van Financiën het koffertje aan. Dit koffertje bevat allereerst de Miljoenennota met een overzicht van de staat van de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën. Ook is in dit koffertje de rijksbegroting met de verdeling van de budgetten voor ieder ministerie opgenomen. Het is overigens de tweede keer dat Mark Rutte met een demissionair kabinet Prinsjesdag meemaakt. Het Kabinet Rutte-I was in 2012 namelijk demissionair op de derde dinsdag van september. Net als dit jaar hield de Kamer toen ook geen Algemene Politieke Beschouwingen.

Het opstellen van de begroting noemde VVD-onderhandelaar Zijlstra volgens de NOS ‘simultaan schaken’. De VVD moest rekening houden met de huidige kabinetspartner PvdA en tegelijkertijd met CDA, D66 en CU. De verhoging van het salaris van basisschoolleraren en extra geld voor verpleeghuizen waren twee van de onderwerpen waarover geschaakt werd. Dit is volgens Elsevier echter in tegenspraak met de ongeschreven regel dat een demissionair kabinet een beleidsarme begroting moet opstellen.

Meer weten over de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Foto: zoetnet

Terug