NOS: “Opnieuw overeenstemming bereikt over onderwerpen”

Voor de vluchtelingendeals fungeert de deal van de Europese Unie met Turkije als model. De deal moet zorgen voor meer opvang in de regio en minder boten op de Middellandse Zee. Premier Rutte mag namens Nederland pleiten voor meer dergelijke afspraken, op voorwaarde dat de deals voldoen aan internationale verdragen.

De plannen voor de nieuwe bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers zijn grotendeels door de gemeenten zelf aangedragen. In Nederland worden acht opvanglocaties verspreid waar gemeenten de uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe kunnen sturen. Bij deze opvanglocaties zal het beleid erop gericht zijn dat de uitgeprocedeerden binnen twee maanden terugkeren.

De (aankomende) oppositie probeerde deze week ondertussen de eenheid van de formerende partijen te testen, aldus de Volkskrant. Twee moties werden ingediend over gevoelige onderwerpen voor de formatie, namelijk een motie over de financiering van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en een motie tegen het verhogen van het eigen risico in 2018. De eerste motie werd met 83 tegenstemmen verworpen. De tweede met 75 stemmen.

Verder lezen over de ontwikkelingen rondom de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste achtergrondartikelen en analyses.

Terug