Kiesraad evalueert Tweede Kamerverkiezingen 2017

Nieuwe stembiljetten
Volgens de Kiesraad heeft het huidige stembiljet grote nadelen. Vanwege het formaat is het biljet moeilijk en kostbaar om te drukken, zo stelt de Raad. Daarnaast raken de stembussen door de grote omvang van de biljetten eerder vol en zijn de stemmen moeilijker te tellen. Ook hebben kiezers soms moeite om de juiste kandidaat te vinden op het stembiljet of vrezen zij dat hun stemvoorkeur (globaal) zichtbaar is voor anderen. Daarom verzoekt de Kiesraad het volgende kabinet een nieuw stembiljet te ontwikkelen.

Elektronisch tellen
De Kiesraad raadt daarnaast aan om stembiljetten in de toekomst elektronisch te tellen in stemlokalen. Het handmatige telsysteem dat momenteel gehanteerd wordt, leidt regelmatig tot fouten aldus de Kiesraad. Daarom wordt een nieuwe regering geadviseerd om een structurele verbetering door te voeren door middel van elektronisch stemmen tellen met scanapparatuur. Wel doet de Kiesraad de aanbeveling hier eerst mee te experimenteren, alvorens de verandering landelijk in te voeren.

In de evaluatie doet de Kiesraad nog een aantal andere – vaak technische – aanbevelingen. Lees hier het volledige rapport of bekijk ons nieuwsoverzicht voor meer achtergrondartikelen over de verkiezingen en kabinetsformatie.

Terug