RTL Nieuws: ‘Ministersposten besproken in formatie’

Volgens de bronnen zouden er mogelijk vier ministers voor de VVD komen, drie voor het CDA, drie voor D66 en twee voor GroenLinks. Als grootste partij levert de VVD de minister-president, die ook minister van Algemene Zaken wordt. Daarnaast heeft VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra al meermaals aangegeven dat hij graag minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil worden.

Zowel het CDA als D66 hebben een voorkeur voor het ministerie van Financiën, waarbij Wouter Koolmees (D66) of Wopke Hoekstra (CDA) als kanshebbers worden genoemd. Koolmees neemt momenteel als onderhandelaar deel aan de formatie en Hoekstra zit voor het CDA in de Eerste Kamer. Daarnaast wil D66 graag de portefeuilles Economische Zaken en Onderwijs beheren. Dat laatste ministerie zou D66-leider Alexander Pechtold graag onder zijn hoede nemen. Voor GroenLinks staan Infrastructuur & Milieu en Ontwikkelingssamenwerking hoog op het verlanglijstje.

Pechtold zei na afloop van de formatiebesprekingen op donderdagmiddag dat het ‘complete onzin’ was dat de verdeling van ministersposten was langsgekomen. Volgens Schippers is er wel over financiën en belastingen gesproken afgelopen week. De onderhandelingen gaan maandag 8 mei verder.

Meer weten over de kabinetsformatie? Bekijk onze overzichtspagina voor een gedetailleerde uitleg van het formatieproces of lees in ons nieuwsoverzicht nadere analyses en achtergrondartikelen.

Terug