‘5 mei moet een nationale vrije dag worden’

Verbeet: ‘Om [die vrijheid] met elkaar te kunnen vieren, zou 5 mei ieder jaar een nationale vrije dag moeten zijn, en niet slechts in sommige cao’s als vrije dag moeten gelden’. Ze onderbouwt haar stelling met cijfers uit het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité. Daaruit blijkt dat zeven op de tien Nederlanders van mening is dat 5 mei voor iedereen een vrije dag zou moeten zijn. Nu ‘veel mensen zich zorgen maken over oorlog en terrorisme’, is het extra belangrijk om de vrijheid te vieren, aldus Verbeet.

Zowel GroenLinks als de VVD – twee van de vier partijen die op het moment deelnemen aan de formatieonderhandelingen – hadden overigens in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat zij van 5 mei een nationale vrije dag willen maken. Ook is er in 1981 al een motie over ingediend in de Tweede Kamer. Toenmalig minister-president Lubbers beloofde daarna om dit aan te kaarten bij de sociale partners, maar hierin zijn tot op heden geen vorderingen gemaakt.

Terug