Formatiegesprekken weer van start

Partijcongres
Deze zorgen hebben met name betrekking op de achterban van GroenLinks. GroenLinks-leider Klaver organiseert namelijk een partijcongres zodra er een regeerakkoord is bereikt. Tijdens dit congres mogen leden van GroenLinks – als enige van de vier partijen – stemmen over de inhoud van het eventuele akkoord. Vlak voor de eindstreep zou de coalitie tussen de vier partijen daarom nog kunnen mislukken, indien een meerderheid op het partijcongres van GroenLinks tegen het akkoord stemt.

Incidenten
Ook zijn er verschillende incidenten met GroenLinks-politici geweest de afgelopen maanden, waardoor er zorgen bestaan over de fractiediscipline binnen de partij. Ervaren Kamerlid Liesbeth van Tongeren eiste bijvoorbeeld eind maart, op eigen gezag, dat de gaswinning in Groningen moest worden verminderd. En Zihni Özdil, sinds 23 maart lid van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, leverde stevige kritiek op de VVD tijdens zijn eerste speech in de plenaire zaal.

Gezamenlijk beleid
Toch zijn er volgens de Volkskrant ook bemoedigende tekenen. De vier partijen proberen bijvoorbeeld alvast samen op te trekken bij stemmingen in de Tweede Kamer. Als VVD, CDA, D66 en GroenLinks een succesvol kabinet willen vormen, moeten zij immers overeenstemming bereiken over het regeringsbeleid.

Whatsapp-groep
Daarnaast hebben de secondanten van de onderhandelaars, Pieter Heerma (CDA), Halbe Zijlstra (VVD), Wouter Koolmees (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), een gezamenlijke Whatsapp-groep opgericht. In deze groep proberen de vier vast een begin te maken met de coalitiediscipline.

Meer lezen over de onderhandelingen voor de kabinetsformatie? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste ontwikkelingen en analyses.

Terug