Minister Ploumen vs Kamerlid Ploumen

De personen in kwestie
De VVD heeft vier Kamerleden die deel uitmaken van het kabinet: minister-president Rutte, minister Hennis-Plasschaert (Defensie), staatssecretaris Dekker (Onderwijs) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Ook de PvdA heeft vier Kamerleden die bewindspersoon zijn: viceminister-president Asscher (tevens minister van Sociale Zaken), minister Dijsselbloem (Financiën), minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Waarom kunnen bewindslieden ook Kamerlid zijn?
Vroeger moesten bewindspersonen met een ‘dubbele pet’ drie maanden na de verkiezingen tussen de twee functies kiezen. In 1983 vond er echter om praktische redenen een Grondwetswijziging plaats, om een uitzondering voor de formatie op te nemen. Formaties duren immers regelmatig langer dan drie maanden. Anders zouden bewindspersonen na de verkiezingen of hun ambt moeten neerleggen, of geen zitting kunnen nemen in de Tweede Kamer waarin ze zojuist door het volk zijn verkozen.

Meer weten over de kabinetsformatie en de Tweede Kamer? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste achtergrondartikelen en analyses.

Terug