Oud-informateur Kamp: ‘Serieuze poging met GroenLinks’

De onderhandelende partijen hebben namelijk ‘echt de intentie hebben om er iets van te maken’. Daarnaast concludeert de oud-informateur dat de combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks een meer comfortabele meerderheid heeft in de Tweede Kamer (85 van de 150 zetels) ten opzichte van de variant met de ChristenUnie (slechts 76 zetels). Verschillende politieke partijen kregen immers afgelopen kabinetsperiode te maken met afsplitsingen. Met een krappe meerderheid van 76 van de 150 zetels zou een kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie daarom te instabiel zijn, oordeelt Kamp.

Deze week maakte informateur Schippers bovendien bekend dat de onderhandelingen ook in de avonduren plaatsvinden. Hierdoor komen de acht onderhandelaars en informateur driemaal per dag bijeen: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Alleen op dinsdagochtend en vrijdag vinden er geen gesprekken plaats. Op dinsdagochtend zijn de wekelijkse fractievergaderingen en op vrijdag moeten zowel Mark Rutte als Edith Schippers bij de ministerraad aanwezig zijn. Vanwege Pasen en de zieke moeder van Jesse Klaver (GroenLinks) is het eerstvolgende overleg tussen de partijen aankomende dinsdagmiddag.

Meer weten over de onderhandelingen? Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de laatste ontwikkelingen.

Terug