Kabinet Rutte III: variant met GroenLinks als eerste onderzocht

De agenda van vandaag lijkt te impliceren dat Schippers allereerst wilt onderzoeken of een coalitie met deze vier partijen mogelijk is. De combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks heeft een meerderheid in beide Kamers – 85 zetels in de Tweede Kamer en 39 zetels in de Eerste Kamer.

D66-voorman Pechtold gaf gisteren als enige van de vier fractievoorzitters aan dat zijn voorkeur uitging naar deze samenstelling. Rutte (VVD) wil een stabiel meerderheidskabinet vormen met D66 en CDA, maar ging niet in op de vierde coalitiepartner. Buma (CDA) zei enkel een informateur van VVD-huize te willen aanstellen en sprak zich niet uit over een voorkeurscoalitie. GroenLinks-leider Klaver ziet het liefst een ‘christelijk progressief’ kabinet (zonder de VVD).

Lees hier verder over de coalitievoorkeuren van de dertien fractievoorzitters of bekijk in ons nieuwsoverzicht meer achtergrondanalyses over de aankomende kabinetsformatie.

Terug