Nieuwe Tweede Kamer bestaat vooral uit mannen uit de Randstad

Provincies
In de nieuwe samenstelling komen 97 van de 150 Kamerleden uit de drie grootste provincies – Noord-Holland (36), Zuid-Holland (45) en Utrecht (16). Hierna leveren Noord-Brabant (11), Limburg (10) en Gelderland (10) de meeste Kamerleden. Overijssel (8), Groningen (5), Friesland (3), Zeeland (2), Drenthe (2) en Flevoland (1) zijn het slechtst vertegenwoordigd in de nieuwe Tweede Kamer. Volgens de registratie bij de Kiesraad is er één Kamerlid dat in België woonachtig is, Daniël Koerhuis (VVD).

Grote steden
Maar liefst 61 Kamerleden komen uit uit één van de vier grote steden: Amsterdam is koploper met 24 Kamerleden, gevolgd door Den Haag met 23 Kamerleden. Uit Utrecht en Rotterdam zijn daarentegen slechts respectievelijk acht en zes Kamerleden afkomstig.

Man-vrouwverdeling
Daarnaast is opvallend dat het aantal vrouwen in de Tweede Kamer na 15 maart is gedaald. Voor de verkiezingen namen er 58 vrouwen plaats in de Tweede Kamer, de nieuwe samenstelling telt 54 vrouwen.

Donderdag 23 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Bekijk hier de volledige samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer. Bij alle Kamerleden is weergegeven uit welke provincie en woonplaats ze afkomstig zijn, alsmede relevante vorige functies.

Terug