Oud-VVD’er Nijpels: klimaat centraal bij coalitieonderhandelingen

Volgens de VVD-coryfee is de taak van de verkenner, Edith Schippers, simpel. Zij moet de wensen van alle fracties op een rijtje zetten en daar conclusies aan verbinden. Elke partij geeft zijn eerste, tweede en derde voorkeur aan en op basis daarvan moet zij kijken of er een meerderheid te vormen is.

Het gaat pas ingewikkeld worden als er onderhandeld moet worden over het regeerakkoord, denkt Nijpels. Dan moeten de samenwerkende partijen tot een gezamenlijk beleid komen. Volgens Nijpels – die ook voorzitter is van de borgingscommissie Energieakkoord – zullen de klimaatdoelstellingen van Parijs een grote rol spelen in de formatie. Alle partijen, behalve de PVV, hebben deze doelstellingen immers onderschreven.

Als ervaren onderhandelaar had hij ten slotte nog enkele tips voor Jesse Klaver van GroenLinks: ‘Nooit haasten. Je nooit onder druk laten zetten en het tweede ding is zorgen dat je genoeg blijft slapen, want je moet dag en nacht alert zijn. Je moet je niet gek laten maken. Je krijg geweldige druk van je partij, druk van de publieke opinie, druk van de andere onderhandelaars; maar het grote punt is daar gewoon kalm bij blijven’.

Zijn recept om het vol te houden tijdens de kabinetsformatie? Iedere dag twee glaasjes gewürztraminer, een heel dun stukje entrecôte en zeekraal en lamsoor uit de Westerschelde.

Lees in ons nieuwsoverzicht verder over de kabinetsformatie of bekijk hier de verschillende standpunten over het klimaat.

Terug