Peilingen: zinvol of onzin?

Volgens een interview met universitair hoofddocent Peter Lugtig in De Volkskrant is hier geen reden voor. Peilingen zijn immers geen voorspellingen, maar bevragen kiezers wat zij zouden stemmen als er op dat moment verkiezingen zouden zijn. Er waren misschien verschillen tussen de slotpeilingen en de precieze zetelverdeling, maar de grote trends zijn ‘behoorlijk goed’ uitgekomen.

Het beeld uit de peilingen – winst voor de VVD, verlies voor de PvdA en een fotofinish tussen de PVV, CDA en D66 – komt grotendeels overeen met de voorlopige verkiezingsuitslag. Ook bij de overige partijen hadden de peilingen de trends goed: flinke zetelwinst voor GroenLinks, een verdubbeling van de zetels voor 50PLUS en Partij voor de Dieren, en DENK en Forum voor Democratie als enige nieuwe politieke partijen in de Tweede Kamer.

Terug