Procedure rondom berekenen verkiezingsuitslag aangescherpt

Procedure
Op elk stembureau in een gemeente worden de uitgebrachte stemmen handmatig geteld. Deze uitslag wordt vervolgens overgebracht naar het hoofdstembureau van de gemeente. Hier telt de burgemeester de resultaten van alle stembureaus in zijn of haar gemeente op. De burgemeester mag hierbij gebruik mag maken van een digitaal rekenhulpmiddel, op voorwaarde dat het totaal van de uitgebrachte stemmen per partij ook handmatig wordt uitgerekend ter controle.

Gemeenten mogen door deze beslissing van Plasterk gebruik maken van de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), een programma dat sinds de Europese parlementsverkiezingen van 2009 door gemeenten wordt gebruikt om de resultaten te aggregeren. Uit een uitgebreid onderzoeksrapport blijkt dat de software veilig te gebruiken is, mits de computer op geen enkele wijze op het internet is aangesloten. Daarnaast mag er geen gebruik worden gemaakt van digitale gegevensdragers zoals USB-sticks.

De definitieve uitslag per gemeente wordt daarom via een papieren proces-verbaal (N11-formulier) overgebracht naar het hoofdstembureau van de betreffende kieskring (20 in totaal). Hier worden de resultaten van elke gemeente opgeteld, waarna de uitslag wederom op papier wordt overgebracht naar het centraal stembureau van de Kiesraad. De Kiesraad stelt vervolgens de definitieve einduitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vast, uiterlijk vijf werkdagen na de dag van stemming.

Lees in ons nieuwsoverzicht meer achtergrondartikelen over de verkiezingsprocedure voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart of bekijk het nieuws rondom de campagne.

Terug