Column Jesse Klaver (GroenLinks): Fundamentele keuzes

Misschien is het voor de gevestigde orde even schrikken. Omdat het nieuw is. En nogal ambitieus. Maar het kan echt samen: kiezen voor menselijkheid, zonder in te leveren op gezonde economische doelstellingen.

In de plannen van GroenLinks komen er de komende vier jaar ruim 100.000 extra banen bij en gaat íedereen erop vooruit. Alleen: we doen dat wél eerlijk.

Eerlijk betekent dat een basisschooldocent er meer op vooruit gaat dan de topadvocate uit Amsterdam-centrum. Dat alle kinderen die nu op of onder armoedegrens leven het over vier jaar beter hebben.

Eerlijk betekent dat we eerlijk omgaan met onze leefomgeving. Dat we nú doen wat nodig is om de toekomst van onze kinderen leefbaar te houden: we willen een gezonde planeet doorgeven aan onze kinderen.

Hoe gaan we dat betalen? Simpel, eigenlijk. Wat we wél willen maken we goedkoper, en wat we niet willen maken we duurder.

We laten vervuilers meer betalen: bedrijven die vieze broeikasgassen uitstoten, daar een prijs voor betalen. Bovendien pakken we bedrijven die belasting ontwijken, hard aan. Het is niet eerlijk dat een multinational veel minder bijdraagt dan de bakker op de hoek.

Bedrijven die meer mensen een vast contract geven, gaan juist minder belasting betalen. Zo zorgen we voor meer banen voor mensen die nu aan de kant staan. Goede, zekere banen. Er komen ook meer wijkagenten op straat, meer handen aan het bed en meer docenten voor de klas. Dat is belangrijk werk voor ons allemaal.

Fundamentele keuzes. Fundamenteel anders dan wat andere partijen willen. Geen enkele andere partij heeft voorstellen die een eerlijke verdeling van ons inkomen en zorg voor een gezonde milieu combineren met realistische economische politiek.

Al decennialang regeert in Den Haag de gevestigde orde. Voortzetting van de status quo is volgens hen het best denkbare scenario. Maar het kan anders. En het moet anders. We rammelen aan de poorten. Het is tijd voor verandering.

Met ingang van maandag 27 februari zijn op De Verkiezingswijzer columns te lezen van prominente politici waarin zij ingaan op een specifiek thema voor het beleid in de komende jaren. Met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft De Verkiezingswijzer de politieke partijen uitgenodigd hun opvattingen over een bepaald thema kernachtig naar voren te brengen. De columns worden geschreven door één van de top-3 van de kandidatenlijst van de partij. De politici bepalen zelf waarover ze willen schrijven. Zie onze overzichtspagina voor de andere columns.

Terug