Stemmen worden bij de verkiezingen met de hand geteld

De NOS laat weten dat de Kiesraad officieel vijf dagen heeft om met een definitieve uitslag te komen. Maar of dat ook echt lukt als software niet is toegestaan, valt dus niet te zeggen, aldus de NOS. In hetzelfde bericht geeft een woordvoerder van de Kiesraad aan: “Hoe meer uitslagen je bij elkaar moet optellen, hoe makkelijker er ook een fout insluipt. Voor kleine en middelgrote gemeenten is dat misschien niet zo’n probleem, maar voor grote gemeenten kan het heel lastig worden.” Bovendien is het onduidelijk hoe de stemmen dan wel opgeteld moeten worden. Met bijvoorbeeld een rekenmachine of Excel?

Het ministerie van BZK zal in overleg met de Kiesraad, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en een aantal grote gemeenten oplossingen gaan uitwerken.

Terug