Regeringsdeelname doorslaggevend in partijkeuze

Volgens de onderzoekers zegt 68 procent van de Nederlanders het belangrijk te vinden dat hun voorkeurspartij zitting neemt in een volgend kabinet. Een groep van 32 procent van de Nederlanders geeft aan daadwerkelijk regeringsdeelname mee te laten wegen in hun partijkeuze.

De redactie van De Verkiezingswijzer baseert zich op externe onderzoeksinformatie en staat niet garant voor de waarde van het onderzoek. Ter volledigheid verwijzen we daarom naar de gepubliceerde onderzoeksinformatie.

  Onderzoeksinformatie
  Rapport: ‘De verkiezingen en daarna
  © 2017 Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur
  20 januari 2017

 • Voor dit onderzoek is een steekproef ondervraagd van 1.101 stemgerechtigde Nederlanders.
 • De steekproef is een goede afspiegeling van de stemgerechtigde Nederlandse bevolking. De respondenten zijn allereerst benaderd op basis van leeftijd en geslacht en de resultaten zijn vervolgens nog eens herwogen op de belangrijkste socio-demografische kenmerken en stemkeuze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.
 • De respondenten zijn geworven uit het ISO-gecertificeerde Ipsos I-say Panel.

Lees meer over coalitievorming in ons nieuwsdossier.

Terug