Stemmen zonder exitpolls

In de periode rondom de parlementsverkiezingen in bijvoorbeeld Italië, Griekenland, en Oekraïne gelden restricties voor peilingen rondom de verkiezingsdag schreef Carlijne Vos in de Volkskrant vandaag.

Het voordeel van zo’n restrictie is volgens Vos dat de keuze van kiezers niet beïnvloed wordt door peilingen. Zoal zal er mogelijk een afname te zien zijn van het aantal kiezers dat strategische keuzes maakt tijdens de stembusgang en wordt er een groter beroep gedaan op de politieke afweging van de individuele kiezer.

Of we in maart daadwerkelijk zonder de kennis van peilingen onze keuze moeten maken is te bezien. Volgens hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese wordt de oproep om het proces te veranderen vaak vooral achteraf gedaan door partijen die de verkiezingen hebben verloren.

Lees in ons dossier ‘peilingen’ alles over het debat rondom de waarde van het instrument.

Terug