‘Gevaarlijk stemgedrag in de ban’

Talib en Wagemans onderbouwen hun mening met voorbeelden, zoals de Google zoekresultaten die een dag na het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk uitwezen dat er massaal gezocht was op: ‘Wat is de EU?’. Ook bespreken de auteurs de uitkomsten van een peiling onder PVV-stemmers in 2011, waarvan 25% onterecht van mening was dat partijvoorman Wilders in het kabinet zat.

Om te mogen stemmen zouden burgers volgens Talib en Wagemans een stembewijs moeten halen, welk na het afleggen van een stemexamen over de democratische basisbeginselen verstrekt wordt. Een nadeel van het stembewijs kan een daling van de verkiezingsopkomst zijn stellen ze. Door het examen onderdeel te maken van het curriculum in het Voortgezet Onderwijs zou dit te verhelpen moeten zijn.

Terug