De politieke tekentafels

Groot verschil tussen de antwoorden van de verschillende programmacommissie-voorzitters blijkt in de samenstelling te zitten en het aantal leden van de commissies. Waar VVD-senator Jan Anthonie Bruijn benoemt dat partijtoppers bewust geen onderdeel zijn van de programmacommissie, wijst PvdA’er Wim Meijer op het risico dat de VVD loopt dat de partijleiding afstand kan nemen van het verkiezingsprogramma.

De PvdA-commissie bestaat uit bijna 20 leden, welk zich onderscheidt van de PVV, waar Kamerlid Martin Bosma in zijn eentje het verkiezingsprogramma voor 2017 schrijft. De overige politieke partijen bevinden op wisselende plaatsen in dit spectrum. De wijze van de PVV is niet ongebruikelijk volgens hoogleraar Voerman. Tussen 1947 en 1963 schreef VVD-leider Pieter Oud ook het programma grotendeels alleen.

Terug