‘Nieuwe coalitie moet Rijksoverheid verder hervormen’

In het artikel wordt beschreven dat bijna alle recente kabinetten hebben geprobeerd om de Rijksoverheid te laten krimpen. Het eerste kabinet-Rutte probeerde 1,8 miljard euro te besparen. Het huidige kabinet deed daar nog eens structureel 1,1 miljard euro bovenop. Volgens de krant waarschuwt de Algemene Rekenkamer dat de publieke sector door deze bezuinigingen in ‘permanente staat van reorganisatie verkeert’.

Het huidige kabinet heeft onder druk van de Kamer besloten om sommige bezuinigingen (deels) terug te draaien, zoals de bezuinigingen op de AIVD, Belastingdienst, Defensie en de NVWA. Ook zorgde de grote instroom van asielzoekers voor meer kosten voor de overheid.

Professor Van der Meer vindt dat de volgende coalitie goed moet onderzoeken welk type openbaar bestuur er voor deze tijd nodig is en wat voor type ambtenaren daarvoor nodig zijn. Van der Meer denkt dat het wel moeilijk is om een antwoord te vinden op deze vragen, omdat de disciplinerende werking van bezuinigingen waarschijnlijk ontbreekt. Omdat de economie weer aantrekt zijn verdere bezuinigingen waarschijnlijk niet meer nodig.

Zelf vindt hij dat er wel echt verandering moet komen: “Dit stelsel, met al die individuele ministeriële verantwoordelijkheden, is oud. Maak één grote Rijksdienst van alle departementen, met aparte beleidsgroepen. Het is een gigantische verandering, maar uiteindelijk kun je dan wel heel efficiënt werken.”

Terug