‘Ministers hebben het te druk’

Veel bewindspersonen werken vaak tot laat in de nacht en kunnen niet aan al hun verplichtingen voldoen, zoals de deelname aan het wekelijkse BPO (Bewindspersonen overleg). Vooral de VVD-bewindspersonen Schippers (minister VWS), Van der Steur (minister V&J) en Dijkhoff (staatssecretaris V&J) geven aan het heel erg druk te hebben. Voor minister Schippers is het bijvoorbeeld eerder regel dan uitzondering dat ze congressen opent via een videoboodschap.

Vergeleken met eerdere kabinetten bestaat het kabinet Rutte uit minder ministers en staatssecretarissen. In het huidige kabinet Rutte II zijn er 20 bewindspersonen (13 ministers, 7 staatssecretarissen), in het kabinet Rutte I ook (12 ministers, 8 staatssecretarissen). Eerdere kabinetten telden meer ministers en staatssecretarissen, zoals Balkenende IV (29 bewindspersonen) en Paars II (29 bewindspersonen). Dit is het meest zichtbaar bij de bezetting van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Bert Koenders en Lilianne Ploumen doen in het huidige kabinet het werk waar vroeger vier bewindslieden druk mee waren.

Schermafbeelding 2016-07-11 om 17.32.43

Voor minister-president Mark Rutte is dit geen probleem. Hij is trots op zijn slanke kabinetten en blij als hij leest dat ze het druk hebben. Tegen RTL Nieuws zei hij verder dat ‘de kracht van een klein kabinet is keuzes maken. Je moet je richten op de kerndingen.”

Volgens NRC is de kans echter klein dat er in een volgend kabinet weer zo weinig bewindspersonen zijn. De kans is groot dat er minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid in de senaat. Uit onderzoek van De Verkiezingswijzer bleek eerder dat Nederlandse kiezers VVD, D66 en CDA als grootste kanshebbers zien voor regeringsdeelname in 2017.

Terug