Pechtold in Buitenhof over de verkiezingen in 2017

Witteman vroeg hoe Pechtold reageert op de tegenvallende peilingen (ongeveer 16 tot 18 zetels). Pechtold reageerde verbaasd, omdat het toch echt 50% winst is ten opzichte van het huidige zetelaantal. Daarbij gaf hij aan dat D66 nu negen verkiezingen op rij heeft gewonnen, hoewel hij ook ziet dat dat niet een tiende overwinning garandeert. Hij noemde D66 een progressieve, genuanceerde middenpartij. De D66-leider benadrukte het belang om redelijk te blijven en niet mee te gaan met de polariserende tijdgeest: “wie daarmee huwt wordt weduwnaar”.

Op de vraag van Witteman of het onontkoombaar is om met de VVD te regeren zei Pechtold dat het te vroeg is om daarover te speculeren. De D66-leider vindt dat het kabinet niet teveel ‘over de vleugels’ moet regeren, maar moet worden opgebouwd vanuit het ‘gezonde, genuanceerde midden’.

Ten slotte werd hem gevraagd of hij in het volgende kabinet minister van Onderwijs of Buitenlandse Zaken wil worden. Daarop gaf hij lachend het antwoord dat hij meer verstand heeft van algemene zaken.

Terug