Leest niemand meer verkiezingsprogramma’s?

Door twee Nederlandse uitvindingen kunnen zwevende kiezers zonder veel moeite een bewuste keuze maken. Ze hoeven namelijk geen vuistdikke verkiezingsprogramma’s meer door te werken. De verkiezingsprogramma’s zijn vertaald in kieswijzers en CPB-doorrekeningen. Hierdoor kan de kiezer op een snelle manier  te weten komt waar elke partij op belangrijke punten voor staat. Dit zou niet mogelijk zijn zonder verkiezingsprogramma’s.

In De Hofvijver van het Montesquieu Instituut gaat Otjes ook in op de nadelen. Door onduidelijke vraagstellingen en interpretaties kan er een ander partij-advies uitrollen bij de Stemwijzer van Prodemos dan bij het Kieskompas van de Vrije Universiteit. Bij de doorrekeningen door het CPB zijn de partijen zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de informatie. Partijen kunnen dan ‘per ongeluk’ een bezuiniging niet doorgeven.

Lees hier het hele stuk in De Hofvijver.

Terug