Asscher en Aboutaleb overwegen lijsttrekkerschap PvdA

Lodewijk Asscher zei op 21 me in de Volkskrant dat hij zijn besluit in het najaar van 2016 bekend maakt. Indien Asscher zich verkiesbaar stelt gaat hij de strijd aan met Diederik Samson die eveneens heeft aangegeven de voorman van de PvdA tijdens de verkiezingscampagne te willen worden.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, heeft in Nieuwsuur aangegeven zich kandidaat te willen stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Hij wil het echter niet op nemen tegen Samsom omdat hij hem altijd heeft gesteund. Aboutaleb wacht daarom de beslissing van Samsom af en neemt daarna het besluit of hij lijsttrekker wil worden.

Jeroen Dijsselbloem heeft ondertussen in een gesprek met RTL Z op 31 mei aangegeven de uitspraak van Ahmed Aboutaleb ‘vreemd’ te vinden. Gezien het feit dat Aboutaleb de positie van lijsttrekker ambieert, zou hij dit nu ook duidelijk kenbaar moeten maken. Volgens Dijsselbloem mag het voor Aboutalebs kandidaatstelling geen vereiste zijn dat Samsom niet mee doet.

Samson zelf zegt niet opzij te willen stappen voor Aboutaleb, meldt de Volkskrant. Hij zal het Aboutaleb niet kwalijk nemen als hij de strijd om het lijsttrekkerschap aangaat. Integendeel, Samsom ‘houdt van verkiezingen, van een democratische strijd over waarden en over personen die die waarden het best vertegenwoordigen.’

Terug