PVV Verkiezingen

PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is in 2006 opgericht door Geert Wilders, nadat hij zich in 2004 afsplitste van de VVD. De partij is lastig te definiëren omdat het zowel conservatieve, liberale, links en rechte opvattingen uitdraagt. De PVV heeft nooit deelgenomen aan een regering, maar was wel de gedoogpartner van het kabinet Rutte-I (2010-2012). De minderheidsregering van Rutte-I  bestond uit de VVD en het CDA. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 15 zetels. De  interne structuur van de PVV verschilt substantieel van de andere politieke partijen in Nederland. Zo is het niet mogelijk om lid te worden van de PVV en kent de PVV geen voorzitter. De partijleider van de PVV is Geert Wilders.

Terug

Op donderdag 25 augustus maakte partijleider Geert Wilders via zijn Facebookaccount het Concept-verkiezingsprogramma van de partij bekend. Dit programma is als volgt:
Conceptprogramma PVV

De PVV roept mensen op hun reactie te geven via nederlandweervanons@pvv.nl

Download het verkiezingsprogramma met de pvv standpunten: ‘Nederland weer van ons!’ hier.

Penvoerder van het verkiezingsprogramma van de PVV is Kamerlid Martin Bosma. Martin Bosma werkt sinds 2004 met Geert Wilders samen, dus sinds het moment dat  Wilders zich afscheidde van de VVD. Bosma is één van de meest prominente PVV-Kamerleden. Zo wordt hij de ‘partijideoloog’ genoemd, is hij fractiesecretaris en heeft hij onderhandeld over de invulling van de bezuinigingen bij de formatie van het kabinet-Rutte I (VVD-CDA met gedoogpartner PVV).

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft Bosma politicologie gestudeerd en in de Verenigde Staten sociologie. Voor zijn politieke carrière was Bosma werkzaam als journalist en als directeur van de Nederlandse Radio Groep.

Naast Bosma hebben, volgens RTL, ook de Kamerleden Madlener, Fritsma en partijleider Wilders meegeschreven aan het verkiezingsprogramma.

Geert Wilders is de lijsttrekker voor de PVV bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017. De PVV heeft sinds haar oprichting in 2006 geen andere lijsttrekker gekend.

Geert Wilders
Geert Wilders is geboren op 6 september 1963 in Venlo.  Na zijn middelbare school heeft Geert Wilders in Amsterdam een opleiding bij Stichting Opleiding Sociale Verzekeringen gevolgd. Voordat Wilders aan zijn politieke loopbaan begon, heeft hij een aantal deelcertificaten Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit behaald en gewerkt bij de Ziekenfondsraad en Sociale Verzekeringsraad.

Sinds 1990 werkt Geert Wilders op het Binnenhof. Hij startte als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD en werd in 1998 beëdigd als VVD-Tweede Kamerlid. In september 2004 verliet Wilders de VVD-fractie na meningsverschillen en ging hij verder in de Tweede Kamer als Groep Wilders. In 2006 deed Geert Wilders mee namens de PVV aan de verkiezingen en keerde hij terug in het parlement als PVV-fractievoorzitter.

De PVV-selectiecommissie, bestaande uit partijleider Geert Wilders, Tweede Kamerlid Sietse Fritsma en Senator Gidi Markuszower hebben zich gebogen over de kandidatenlijst. Op vrijdag 6 januari maakte de PVV haar kandidatenlijst bekend. Deze is als volgt:

PositieNaamOverige informatie
1Geert WildersHuidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer
2Fleur AgemaTweede Kamerlid namens PVV
3Vicky MaeijerEuroparlementariër namens PVV (fractie ENF)
4Gidi Markuszower
5Sietse Fritsma
6Martin Bosma
7Barry Madlener
8Teun van Dijck
9Lilian Helder
10Harm Beertema
11Machiel de Graaf
12Dion Graus
13Raymond de Roon
14Danai van Weerdenburg
15Edgar Mulder
16Karen Gerbrands
17Léon de Jong
18Gabriëlle Popken
19Alexander Kops
20Roy van Aalst
21Emiel van Dijk
22Robert Housmans
23Chris Jansen
24Henk de Vree
25Max Aardema
26Toon van Dijk
27Daniëlle de Winter
28Ilse Bezaan
29Joyce Kardol
30Elmar Vlottes
31Rob de Jong
32An van Pijkeren
33Jeffrey Rijken
34Han IJssennagger
35Henk van Deun
36Tim Vermeer
37Olaf Buitelaar
38Tessa Dulfer
39Maikel Boon
40Ed Braam
41Menno Ludriks
42Nathalie Choenni
43Louis Roks
44Folkert Thiadens
45Elias van Hees
46Caroline Kooman
47Dannij van der Sluijs
48Alexander van Hattem
49Olaf Stuger
50Gom van Strien

Volg PVV op sociale media:

facebook-colortwitter-color