PvdA

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een sociaaldemocratische partij en is opgericht in 1946. De partij heeft deelgenomen aan dertien kabinetten en heeft vier minister-presidenten geleverd: Wim Schermerhorn, Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok. Op dit moment vormt de PvdA samen met de VVD de regering. De PvdA verkreeg bij de afgelopen verkiezingen in 2017 9 zetels, een daling van 29 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Verder telt de PvdA ongeveer 46.000 leden. Lodewijk Asscher is politiek leider en Nelleke Vedelaar is partijvoorzitter.

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: 9 zetels

Terug

De verkiezingsprogrammacommissie

Functie binnen commissieNaamOverige informatie 
VoorzitterEsther Mirjam SentLid Eerste Kamer
Marjolein Moorman Wethouder Amsterdam
Richard MotiWethouder Rotterdam
Adviserend lid van de commissieHenk Nijboer Financieel woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie
SecretarisMathijs van NeerbosPolitiek adviseur Tweede Kamerfractie
Kati PiriLid Europees Parlement
Julian BushoffFractievoorzitter PvdA Groningen
Simon PutmanVoorzitter Jong WBS
Yasemin CegerekWethouder Heerde
Mariëtte PatijnProjectleider ISZW

Totaal aantal stemmen op de PvdA in 2017: 599.699
Percentage: 5,7%
Zetelaantal in de Tweede Kamer: 9

De PvdA heeft op zondag 1 november het conceptverkiezingsprogramma ‘ons plan voor Nederland’ bekendgemaakt. Het verkiezingsprogramma wordt in januari definitief vastgelegd.

Het conceptverkiezingsprogramma is te lezen via deze link.

Lodewijk Asscher
Lodewijk Asscher (Amsterdam, 27 januari 1974) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde vervolgens in 2002. In datzelfde jaar werd Asscher lid van de Amsterdamse gemeenteraad. In 2006 maakte hij de overstap naar het wethouderschap in de hoofdstad. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Asscher namens de PvdA lijsttrekker in Amsterdam. In maart 2010 werd hij vervolgens waarnemend burgemeester, na het aftreden van Job Cohen.

Op 5 november 2012 werd Lodewijk Asscher aangesteld als vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in kabinet Rutte II. Op vrijdag 9 december 2017 maakte het partijbestuur van de PvdA bekend dat vicepremier Lodewijk Asscher 54% van de stemmen behaalde in de ledenraadpleging over het lijsttrekkerschap. Toenmalig fractievoorzitter en enige concurrent Diederik Samsom stapte vervolgens op. Op het partijcongres van 14 en 15 januari 2017 werd de positie van Asscher als lijsttrekker bekrachtigd.

Zodra de kandidatenlijst bekend is zal deze hier worden gepubliceerd.

Volg PvdA op sociale media:

facebook-color twitter-color instagram-color snapchat-color