partij voor de dieren

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren (PvdD) is opgericht in 2002. De directe reden was het terugdraaien van een aantal diervriendelijke regels door het kabinet Balkenende I. Een jaar later deed de partij voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij haalde de kiesdrempel echter niet. Dit veranderde in 2006: de PvdD debuteerde in de Tweede Kamer met 2 zetels. De partij telt ruim 12.000 leden. Marianne Thieme is partijleider en Floriske van Leeuwen is  partijvoorzitter.

Terug

Presentatie verkiezingsprogramma
Zondag 30 oktober presenteerde de Partij voor de Dieren haar concept verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Het 36-pagina’s tellende document werd op het verkiezingscongres van 27 november vastgesteld. Lees het definitieve programma hier.

Beginselverklaring
In 2005 heeft de Partij voor de Dieren haar beginselverklaring vastgesteld. Hierin staat in den brede beschreven waar de partij voor staat. Het wordt samengevat in de volgende zin: “Het is moreel onacceptabel dat de mens de natuur zo intensief exploiteert dat hierdoor de leefomstandigheden op aarde dramatisch veranderen en de biotoop van de mens zelf en van andere levensvormen verslechtert, kleiner wordt of zelfs verdwijnt.” Het verkiezingsprogramma is een vertaling van de beginselverklaring naar de actualiteit.

Het is niet bekend wie er hebben meegeschreven aan het verkiezingsprogramma ‘Plan B’.

lijstduwer pvdd
Op het najaarscongres van 27 november is huidig fractievoorzitter Marianne Thieme verkozen tot lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Thieme is sinds de oprichting van de partij lijsttrekker.

Marianne Thieme
Marianne Thieme (Ede, 6 maart 1972) studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met als specialisatie bestuursrecht. In 1997 studeerde Thieme af, waarna zij werkzaam werd bij onderzoeksbureau B&A Groep in Den Haag. In 2001 werd ze beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren. In 2002 richtte Thieme de Partij voor de Dieren op, waarmee ze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 kandidaat was als lijsttrekker. De partij haalde toen geen zetel. In 2004 werd Thieme voorgedragen als lijsttrekker voor de partij bij de Europese Verkiezingen van 2004, maar tevens behaalde ze geen zetelwinst. Na de verkiezingen verruilde Thieme haar functie als beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren in voor de positie van directeur van de Stichting Wakker Dier. In november 2006 deed ze opnieuw mee met de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij ze twee zetels haalde. Sinds 2010 is Marianne Thieme lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Wegens zwangerschapsverlof moest ze in 2012 tijdelijk afstand doen van het voorzitterschap, maar keerde daarna terug in de Kamer.

Maandag 31 oktober maakte de Partij voor de Dieren haar concept-kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Op het najaarscongres van 27 november werd de definitieve lijst vastgesteld. Deze is als volgt:

PositieNaamOverige informatie
1Marianne ThiemeHuidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer
2Esther OuwehandHuidig Kamerlid
3Lammert van Raan
4Frank WassenbergKamerlid geweest ten tijde van ziekte Esther Ouwehand
5Femke Merel Arissen
6Eva van Esch
7Christine Teunissen
8Floriske van Leeuwen
9Niko Kofferman
10Ewald Engelen
11Johnas van Lammeren
12Eva Akerboom
13Bram van Liere
14Stéphanie van Voorthuizen
15.Marco van der Wel
16Luuk van der Veer
17Carla van Viegen
18Hiltje Keller
19Michelle van Doorn
20Pascale Plusquin
21Ruud van der Velden
22Ilse Smit
23Leonie Vestering
24Anjo Travaille
25Kirsten de Wrede
26Rinie van der Zanden
27Trees Janssens
28Ines Kostic
29Anja Hazekamp
30Frank Berendse
31Maarten Biesheuvel
32Jan-Peter Cruiming
33Bibi Dumon Tak
34Volkert Engelsman
35Johan de Haas
36A.F.Th. van der Heijden
37Malou Herstel
38Mensje van Keulen
39Eva Meijer
40Charlotte Mutsaers
41Peter Nicolaï
42Annemarie Postma
43Jan Rot
44Mirjam Rotenstreich
45Teske de Schepper
46Annemiek Schrijver
47Jan Siebelink
48Babette van Veen
49Georgina Verbaan
50Dinand Woesthoff

Kandidaat stellen:
De leden van de PvdD die zich herkennen in de profielschets konden tot en met 17 juli 2016 voor een plek op de kandidatenlijst solliciteren. De kandidatencommissie bracht vervolgens na het voeren van gesprekken een advies uit het partijbestuur. Hierna werd de kandidatenlijst voorgelegd aan het congres op 27 november 2016, waar de lijst definitief werd vastgesteld.

De PvdD staat erom bekend dat het vaak een groot aantal prominente ‘lijstduwers’ op de kandidatenlijst heeft staan. Zo stonden in het verleden onder meer Georgina Verbaan, Kees van Kooten en Jan Wolkers op de lijst. In de huidige kandidatenlijst zijn wederom bekende Nederlanders lijstduwer, zoals Georgina Verbaan en schrijver A.F.Th. van der Heijden.

Volg PvdD op sociale media:

facebook-colortwitter-color