Logo programma DENK

DENK

De politieke beweging DENK is op 9 februari 2015 opgericht door de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. In 2014 scheidden zij zich af van de Kamerfractie van de Partij van de Arbeid (PvdA) en namen hun zetels mee. Namens de Groep Kuzu/Öztürk nemen zij zitting in de kamer.

De beweging DENK stelt dat er een onbalans is ontstaan in de politiek door de verruwing, verharding en verrechtsing. In de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 doet DENK voor het eerst mee als politieke groepering. Selçuk Öztürk is de voorzitter van de partij en Tunahan Kuzu de fractievoorzitter.

Terug

Presentatie verkiezingsprogramma
Maandag 14 november presenteerde DENK haar verkiezingsprogramma tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. Het 10 hoofdstukken tellende programma, waarin de plannen van de partij uiteen worden gezet, is getiteld ‘Denkend aan Nederland’.

Lees het verkiezingsprogramma hier.

Politiek manifest
In februari 2015 heeft DENK een politiek manifest opgesteld waarin zij haar partijprogramma uiteenzet. De vijf pijlers van de partij zijn:

  1. Een verdraagzame samenleving waarin wij elkaar accepteren
  2. Een sociale samenleving waarin wij oog hebben voor elkaar
  3. Een lerende samenleving waarin wij ieders talent benutten
  4. Een duurzame samenleving waarin wij omkijken naar onze omgeving
  5. Een rechtvaardige samenleving, die internationaal rechtvaardigheid bevordert

Auteurs verkiezingsprogramma
De programmacommissie heeft onder leiding van voorzitter Stephan van Baarle het programma geschreven. Middels vijf regiobijeenkomsten, gesprekken met experts en werkbezoeken heeft de commissie input vergaard. Op maandag 14 november presenteerde de partij het programma ‘Denkend aan Nederland’, welk hier is te lezen.

Tunahan KuzuOp 20 maart maakte DENK via een Youtube-video bekend dat huidig fractievoorzitter van de Groep Kuzu/Öztürk, Tunahan Kuzu, lijsttrekker zal zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Tunahan Kuzu
Kuzu studeerde bestuurskunde aan de Erasmus universiteit en is sinds 2008 politiek actief. Na een termijn van vier jaar in de gemeenteraad van Rotterdam, namens de PvdA, werd Kuzu in 2012 lid van de Tweede Kamer namens dezelfde partij. Op 13 november 2014 stapte Kuzu uit de fractie, nadat hij aangaf niet bereid te zijn in te stemmen met de mening van de PvdA-fractie aangaande het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher. Gezamenlijk met Selçuk Öztürk richtte Kuzu de Politieke Groep Kuzu/Öztürk op, welk in 2015 officieus overging in de politieke beweging DENK. Tot de verkiezingen zitten de politici nog officieel in de Kamer namens de groep Kuzu/Öztürk.

 

Op vrijdag 30 december presenteerde politieke beweging DENK haar kandidatenlijst. Enkele namen zijn in de voorafgaande namen al bekend gemaakt. Enkele dagen voor de bekendmaking liet televisiepresentatrice Sylvana Simons weten niet meer verkiesbaar te willen zijn voor de beweging.

Zie hier de volledige kandidatenlijst:

PositieNaamOverige informatie
1Tunahan KuzuZittend Tweede Kamerlid namens Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ)
2Farid AzarkanVoormalig voorzitter Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
3Selςuk ÖztürkZittend Tweede Kamerlid namens Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ)
4Gladys AlbitrouwAmbtelijk secretaris Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ) Tweede Kamer
5Stephan van BaarleVoorzitter programmacommissie
6Magdalena Charlot
7Mourad Taimounti
8Aysegul Kilic
9Marisa Koolbergen
10Ali Tsouli
11Marit van Splunter
12Serif Uysal
13Rabia Karaman
14Talhat Raja
15Yunus Kayis
16Zahir Rana
17Nevzat Demirel
18Keziban Ince

Volg DENK op sociale media:


facebook-color

twitter-color